Pääkirjoitus

Aina ei mene kovin hyvin. Joskus ei mene hyvin millään tavoin. Eikä voisikaan. Jos elämä olisi tasapaksua purppurahattaraa, ei onnellisia hetkiä osaisi arvostaa. Mutta kun välillä vähän harmittaa tai oikein kunnolla vituttaa, hyvät hetket tuntuvat vielä paremmilta. Äitini (heh) kerran totesi, että krapulassa on se hyvä puoli, että kun paha olo on ohi, normaali olo tuntuu kerrassaan mahtavalta. Se on kyllä totta. Pitää siis välillä pyöriä niissä pohjamudissa, että pilvenreunoilla loikoilu tuntuisi oikeasti niin hyvältä, kuin sen kuuluukin. Että voi huomata, miten kevyt askel taas lopulta voikin olla – varsinkin kun ekan kerran saa kulkea taas tossuissa pitkin katuja.

Olen taas kerran – monien muiden tavoin – huomannut, miten paljon auringosta saa energiaa. Siitä eivät ime kasvuaineita pelkästään ikkunalaudalla kurottelevat kasvit, vaan myös niiden kastelija. Se saa sekä vihreät lehdet että punaiset suunpielet kohoamaan. Ja pisamat nenänvarressa loistamaan. Niin ihmeellistä on auringonvalo. Pitäisi ehkä oikeasti muuttaa jonnekin vähemmän pohjoiseen, jossa aurinkoa riittäisi niin paljon, ettei tule huonoa omatuntoa, jos viettää edes yhden paistepäivän sisällä. Että aurinkoon ja lämpöön ja valoon oikein kyllästyisi, kun kulkee paljain varpain kuumalla tiellä ja tuntee miten asfaltti polttaa ja on paras päivä kesästä. No mutta kukapa tietää – sammakkoennustajia lukuun ottamatta, minkälainen kesä tänne tällä kertaa saadaan.

Seuraavien säkeiden avulla teen mielikuvamatkan keväästä aina elokuun koittoon ja jään odottamaan luonnon vihertymistä täyteen loistoonsa. Toivotan kaikille superihanaa suvea!

  ”On siis kevät/ kuljen Hakaniemen rantaan/ tuuli ei tuule mutta sade kyllä jaksaa/ kevät...”
   
    ”Anna tuulen puhdistaa/ nostaa helmoja/ heittää hiukset sekaisin/ kevätmyrskyn kastella/ mekko liimata kiinni vartaloos/ niin olet kaunis/ kaunis/ ja maailma on sun”

    ”Sillä ilta-aurinko mulle hymyilee/ Mä sanon jee, se sanoo jee/ Ja koko kaupunki huutaa je-he-he-hee”

    ”Röyhelöitä niittivöitä/ valoisia kesäöitä/ polttaa kevytsavukkeita/ juoda Apsii kioskilla/ nyppii päivänkakkarasta/ terälehdet yksi kerrallaan”

    ”Polttaa kesäkatu miestä/ kosteaa höyryä nousee tiestä/ Polttaa asfaltti ja tiili/ hengityksen täyttää pölyn sekä hiili/ Autojen pakokaasu huumaa/ Kadulla on kuumaa/ Kadulla on kuumaa ”

    ”Muistatko miltä tuntuu/ juopua kesäyönä/ hölmöstä rakkaudesta/ kastella jalat heinikossa/ suudella poikaa aidan takana/ siellä missä nokkoset lakastuu”

    ”Nyt on meille hyvä ilma/ ja hyvä meininki/ meil on mukana koira/ ja eväspaketti/ sä oot pakannu ruokaa/ ja mä juotavaa/ tääl on hyvä olla/ ollaan mitä halutaan”

    ”Tällaisena kesäyönä en halunnut mennä nukkumaan/ pakotin sut lähtemään vaikka tiesin sua ei odota mikään/ nyt on jo pimeää/ huomenna vaihtuu elokuuksi/ pimeässä katsoin selkää joka pyysi huuda perään”
   

Q-palsta



Kevät on täällä! Kevään tulo tarkoittaa yliopisto-opiskelijalle lomaa tai useimmille enemmän työtä. Osakunnalla taasen toiminta hiljenee kesäksi. Allekirjoittanut ainakin tervehtii taukoa ilolla, sillä sitsejä alkoi kertyä jo vyön alle enemmän kuin olisi ollut terveellistä.

Minulle kesä on aina ollut tilaisuus päästä irti opinnoista ja opintoelämästä. Täysimääräisten työpäivien jälkeen ei moisille olisi ollut energiaakaan. Kaikkien kohdalla ei näin kuitenkaan voi sanoa. Jotkut haluaisivat, syystä tai toisesta, opiskella myös kesällä.

En voikaan käsittää yliopiston kesäopintojen suppeutta. Tiettävästi yliopistojen henkilökunnalla ei ole reilun kolmen kuukauden kesälomaa. Mikseivät he voisi siis olla ”normaalissa” työssään edes puolet tuosta kesäajasta? Varmasti monen valmistuminen helpottuisi, kun kesäaikaan olisi saatavilla kursseja ja hyviä tenttimahdollisuuksia. Asia saattaisi ratkaista monta viime aikoina esiin tuotua ongelmaa opiskelijoiden valmistumiseen liittyen.

Mikäli kesästä tulisi tulevaisuudessa kolmas lukukausi, olisi tietenkin mietittävä tarvitaanko lisäksi opiskelijajärjestöjen kesätoimintaa. Tähän asti moinen on ollut varsin rajoittunutta. No, ehkä täysimääräinen toiminta olisi liikaa vaadittu, mutta jonkinlaista aktivoitumista olisi varmaan tehtävä myös osakunnassa. Joka tapauksessa niin kauan kuin kesäopinnot ovat täysin toissijaisia yliopistossa, moinen pohdinta on täysin teoreettista.

Vaikka opinnot ovat siis kesällä useimmilta suurimmaksi osaksi jäissä, osakunta ei kuitenkaan täysin hiljene. Kesäkuussa järjestetään perinteinen Jollaksen kesäsauna, elokuussa yritämme järjestää kesäretken ja aivan elokuun lopuksi järjestetään itäsuomalaiset kesäjuhlat. Nähdään siis myös kesällä (vaikka sitten Ilosaarirockissa, jos ei muualla)!

Hyvää kesää kaikille!

ANTTI SAARELAINEN

Isännän ihmeellinen

Spritzer

Tämä pirtsakka drinkki sopii kesän hellepäiviin mitä parhaiten. Se on hyvin helppo ja nopea valmistaa, eikä siihen tarvita kuin muutama ainesosa. Lisäksi se maistuu erittäin hyvältä.
Oma ensikohtaamiseni tämän suloisuuden kanssa tapahtui muutamia vuosia sitten, kun Siltanen oli juuri avannut ovensa Hämeentien varrelle ja olin kyseisessä baarissa ensimmäistä kertaa. Paikka oli jo silloin täynnä samanlaista jengiä kuin nykyään, ja kaikki näyttivät juovan viinilaseista drinkkejä. Baarimestari tiskillä sivisti meitä, mutta silti kokeilin spritzeriä vasta itse toisessa tilaisuudessa kotona. Muistan tämän kaiken ehkä sen takia, että tuo kyseinen ilta oli se samainen yö, jolloin popin kuningas Michael Jackson jätti jäähyväiset maanpäälliselle taipaleelle. Myöhemmin spritzer ja Jackson eivät kuitenkaan ole enää esiintyneet yhdessä.


Joka tapauksessa spritzer syntyy seuraavanlaisesti:
  • Valkoviiniä
  • kivennäisvettä
  • sitruuna
  • jääpaloja

Kaada lasiin saman verran kylmää valkoviiniä ja kivennäisvettä. Laita sekaan pala tai muutama sitruunankuorta sekä jääpaloja. Nauti.

RIINA PARVIAINEN

Emännän erikoinen

Espanjalainen paella

Kuva: avlxyz / Foter.com / CC BY-SA

Tässä Kruthorn-sitseillä hyväksi todettu espanjalaisen paellan resepti. On jopa yllättävän nopea valmistaa! En pistä mausteille mitään mittoja, sillä se on täysin sovellettavissa oleva makuasia :)
  • 1 dl ruokaöljyä
  • broiskua
  • chorizo-makkaraa
  • suolaa
  • 1 kpl sipuli
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 3 kpl tomaattia
  • 1 kpl paprika
  • 0,25 tl sahramia
  • 3 dl riisiä
  • 9 dl vettä
  • 1 kpl lihaliemikuutio
  • mustapippuria
  • (100 g pakasteherneitä)
  • 3 dl katkiksia
  • 200 g sinisimpukoita
  • puolikkaan sitruunan mehu
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää chorizo ja broisku (sitseillä käytin grillattua broileria, joten lisäsin sen vasta lopussa). Ruskista ja mausta suolalla. Lisää sipuli, valkosipuli, (kuoritut, jos jaksat) tomaatit sekä paprika. Nämä kaikki voit pilkkoa millaiseksi ikinä haluat! Kääntele, kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää sahrami ja riisi. Kaada vesi kattilaan. Kannattaa lisätä vesi pikku hiljaa, että näet, mikä on oikeasti hyvä määrä. Kiehauta. Lisää liemikuutio ja mausteet. Hauduta paellaa noin 25 minuuttia ja lisää lopuksi (herneet ja) äyriäiset. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Tarjoa sitruunalohkon kera. Nam :)

LEENA POHJAMO

Uusi sielu - Vanha pieru

Uusi sielu

Henri Nousiainen
Ikä: 21
Syntymäpaikka: Joensuu
Yo-kirjoitusvuosi: 2011
Nykyinen asuinpaikka: Helsinki
Harrastukset: lenkkeily ja kuntosali


Miksi ja milloin osakuntaan?
Tulin osakuntaan viime syksynä 2012 aloittaessani opiskelut. Tulin siskon kannustuksesta ja uteliaisuudesta.

Ensimmäiset muistot osakunnasta?
Ensimmäinen tapahtuma, jossa olin mukana oli Juristikerhon kokous syksyllä. Taisi olla avoin kokous.

Osakunta-aktiivisuutesi?

Toimin tällä hetkellä tiedotussihteerinä ja osakuntaneuvostossa sekä juristikerhon taloudenhoitajana.

Mitä opiskelet ja miksi?
Oikeustiedettä. Tarkkaa syytä on vaikea sanoa, tuntui hakiessa hyvältä ja mielenkiintoiselta alalta, jolla hyvät työllisyysnäkymät ja laajat mahdollisuudet tehdä erilaisia juttuja.

Vallila vai Patola?
Kummassakaan en asu, mutta Vallila on lähempänä sydäntä, koska vietin pääsykoekevääni siellä.

Esikuvasi?
Teemu Selänne

Millaisena näet elämäsi kymmenen vuoden päästä?
Jossain juristin hommissa, toivottavasti hyvissä sellaisissa, perhettä ja vakiintunut elämä.

Mikä ärsyttää juuri nyt?
Kuluttajaoikeus ja oma saamattomuus, mutta ennen kaikkea kuluttajaoikeus.

Viestiä vanhoille pieruille?

Älkää karatko mihinkään!

Ketä pitäisi haastatella seuraavaksi?
En tiiä onko Niklasta haastateltu, mutta heitän pallon massikeisari Niklas Junellille.


Vanha pieru


Hanna Ahtonen
Ikä: 24
Syntymäpaikka: Juuka
Yo-kirjoitusvuosi: 2008
Nykyinen asuinpaikka: Laakso, Helsinki
Harrastukset: Erilaiset liikuntajutut ja koiraharrastus

Miksi ja milloin tulit osakuntaan?
Tulin osakuntaan syksyllä 2008. Olin saanut kesällä asunnon Patolan jonotuslistalta ja halusin pitää kämppäni ekan vuoden jälkeenkin.

Ensimmäiset muistot osakunnasta?
Ihan ekana juttuna hain Patolan asuntovastaavan virkaa jo silloin fuksisyksyn alussa, kun edellinen asuntovastaava lähti ulkomaille. En uskaltanut mennä kokoukseen, vaan kirjoitin hakemuksen okn:lle ja pian sainkin Minna-kuraattorilta viestiä, jossa onniteltiin uutta asuntovastaavaa.

Osakunta-aktiivisuutesi?
Patolan asuntovastaava, apuemäntä, sihteeri, okn-jäsen ja erinäisiä toimikuntapaikkoja.

Mitä opiskelet ja miksi?

Opiskelen kansantaloustiedettä. Alun perin vain ajauduin tälle alalle, mutta nyt ihan oikeasti haluan ekonomistiksi, koska uskon työllistyväni tällä tutkinnolla itselleni mieleiseen työhön.

Vallila vai Patola?
Patola. Patolastakin pääsee hyvin liikkumaan useampaan suuntaan, vaikka keskustaan matkustaminen kestää vähän pidempään. Hyvät ulkoilupaikat ja superkiva koirapuisto. Halpa vuokra. Jos mulla olisi vielä opintoja jäljellä yhtään enempää, niin muuttaisin niihin Patolan uusiin asuntoihin ilomielin.

Esikuvasi?
En oo oikein koskaan ymmärtänyt tätä esikuvajuttua. Ihan omalla tavallani yritän mennä eteenpäin elämässä ja olla vertaamatta itseäni muihin.

Millaisena näet elämäsi kymmenen vuoden päästä?
Sellaisena että osaisin elää siinä hetkessä onnellisena haikailematta mennyttä tai tulevaa.

Mikä ärsyttää juuri nyt?
Oma saamattomuus tenttiin lukemisen ja laskemisen suhteen.

Viestiä uusille sieluille?
Aika tulee kulumaan toosi nopeasti ja kohta tekin ootte vanhoja pieruja!

Ketä pitäisi haastatella seuraavaksi?

Kun en muista ketä kaikkia on jo joskus haastateltu, ehdotan Puukellon päätoimittajaa, Piia Pekosta, Janne Kangaskestiä tai jotakuta juristikerhon jäsentä.

KATJA ORPANA

"A Whale of a Time"

 
Cheers/Sláinte !
Olen viidennen vuoden tuotantotekniikan ja tuotekehityksen opiskelija Konetekniikan laitokselta. Syyni vaihtoon lähtöön oli monitakeinen. Ensinnäkin halusin kehittää englannin kielen taitojani ennen kaikkea puhumisen osalta. Toinen syy oli, että halusin kartuttaa kokemuksiani myös Aalto-yliopiston ulkopuolisilla opinnoilla. Viimeisenä syynä oli oikeastaan ”nyt tai ei koskaan”- ajattelu. Opintoni ovat kääntymässä kohti loppuaan ja nyt oli viimeinen tilaisuuteni lähteä ulkomaan vaihtoon.


Vaihtoon lähdön valmistelu

Aloitin vaihtoon lähtöni valmistelut jo vuosi ennen vaihtoa, koska elättelin toiveita vaihto-opinnoista Japanissa tai Kanadassa. Kuitenkin päädyin etsimään sopivaa vaihtokohdetta Erasmus-ohjelmasta, koska en löytänyt itselleni sopivia opintoja muista ystävyysyliopistoista. Loppujen lopulta valitsin University of Limerickin (UL) sillä löysin kyseisestä yliopistosta eniten tietoa ja kurssitarjontakin vastasi erittäin sopivasti omia opintojani.
Vaihtopapereiden täyttämisen koin byrokraattiseksi, koska nimiä ja leimoja piti hakea yhdeltä sun toiselta koulun henkilökunnan jäseneltä. Vaihdon rahoituksen varmistin säästämällä kesätyöpalkka, hoitamalla opintotukeni kuntoon Kelan osalta ja saamalla Aalto-yliopistolta vaihtoon kuuluvan apurahan. Sain lisäksi apurahaa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä (KKES), joka tukee Pohjois-Karjalasta kotoisin olevia opiskelijoita.

Vaihdon aloitus

 Matkani Irlantiin alkoi päivää ennen yliopiston orientaatiopäiviä, koska ammattiainekerhoni Aasian excursio päättyi neljä päivää ennen kyseisiä päiviä. Olin jo kuitenkin tehnyt ennakkoon matkasuunnitelman ja varannut asunnon opiskelija-asuntolasta, joten minun tarvitsi vain vaihtaa matkalaukun sisältö ja hyvästellä tyttöystäväni. Matkatavaraa minulla oli yhteensä n. 20 kg painava matkalaukku, läppärilaukku ja täyteen ahdettu reppu. Matka alkoi aamutuimaan Helsingistä lentämällä Kööpenhaminan kautta Dublinin lentokentälle, josta sitten lentokenttäbussilla keskustaan. Dublinista jatkoin suoraan matkaa Limerickiin junalla, johon ostin lipun paikan päältä. Iltapäivä meni asuntolan käytäntöihin ja kämppään tutustuessa sekä valmistautuessa ensimmäiseen päivään UL:n vaihto-opiskelijana. Yhteensä kahtena orientaatiopäivänä saimme tietoiskun yliopiston käytännöistä ja toimintatavoista. Ensimmäiset viikot menivät uusiin ihmisiin tutustumalla ja omien kurssikäytäntöjen selvittämisellä.
Dinglen niemimaata

Irlanti (iiriksi Éire)

Irlannin tasavalta on pinta-alaltaan Länsi-Suomen läänin kokoinen ja asukasluvultaan hieman alle Suomen väkiluvun: 4,6 miljoonaa. Irlannin viralliset kielet ovat englanti ja iiri (=irish paikallisittain). Iirin kieltä kuitenkin puhuu vain 5% väestöstä äidinkielenään, mutta jokainen lapsi opiskelee kyseistä kieltä ainakin peruskoulussa sekä jokainen tien viitta on kirjoitettu ensin iiriksi ja sitten englanniksi. Suurin osa kansalaisista on katolilaisia ja seuraavana tulevat protestantit. Ihmiset ovat kuitenkin jo maallistuneita eivätkä uskonnot näy muuten kuin lukuisien kirkkojen muodossa.

Kaupunki

Limerickin keskustan pääkatu O’Connell Street
Limerick (iiriksi Luimneach) on Irlannin kolmanneksi suurin kaupunki. Virallisesti asukasluku on 57 000, mutta ympäristöalueet mukaan lukien asukasluku lähentelee 100 000:ta. Kaupungin keskusta on pienien katujen ja matalien talojen täyttämä, jossa pubeja voi löytää irlantilaisen tavan mukaisesti melkein joka kulmasta. Limerickiä voi pitää opiskelijakaupunkina, sillä kahdessa sen suurimmassa kolmannen asteen koulussa on yhteensä yli 20 tuhatta opiskelijaa, mikä myös näkyy keskustan yöelämässä ti-to-iltaisin. Kaupungilla oli aikaisemmin suuri rooli Irlannin elektroniikkavalmistuksesta, mutta Dell-yhtiön siirrettyä tuotannon pois vuonna 2009 ei Limerickissä ole enää yksittäistä suurta teollisuuden haaraa. Kaupungista on hyvät yhteydet niin moottoriteitse kuin junallakin Dubliniin, jonne esim. ”Dublin Coach” –bussifirma kyyditsee 2,5 tunnissa. Lähin lentokenttä on 24 km päässä kaupungista (suoria lentoja sinne Suomesta en löytänyt).

Yliopisto

Oppilaitos on nimeltään University of Limerick, UL, (iiriksi Ollscoil Luimnigh), jossa koulutetaan laidasta laitaan eri opintolinjoja: liikuntatieteistä aina kvanttifysiikkaan. Yliopisto on perustettu vuonna 1972 ja yhteen laskettu opiskelijamäärä on n. 12 000. Koulutus on hinnoiteltu, mutta käytännössä valtio tukee opiskelijoita rahallisesti tässä suhteessa. UL profiloutuu erittäin kansainväliseksi yliopistoksi, sillä joka lukukausi koulu antaa opetusta yhteensä yli 1000 vaihto-opiskelijalle. Kampusalueelta löytyy yliopistorakennukset, opiskelija-asuntoja, urheilukentät ja –halli sekä ruokaloita ja jopa kaksi pubia.


Opinnot

University of Limerickin päärakennus
Ennen vaihtoon lähtöä olin jo valinnut neljä kurssia (UL:ssa ”module”), mutta jouduin vaihtamaan niistä kaksi. Kurssien sisältökuvaukset sekä vaatimukset olivat puutteellisia ja asiat selkeytyivät vasta, kun oli käynyt keskustelemassa kurssin vastuuhenkilöiden kanssa. Loppujen lopuksi opintoni muodostuivat tuotannon ja tuotekehittelyn toiminnan ohjaamisesta.

Käytännössä kurssit vastasivat kandivaiheen loppuun ja maisterivaiheen alun kursseja. Olin kahdella kurssilla luokan ainoa Erasmus-oppilas. Lukukauteni kesti yhteensä 16 viikkoa, joista viimeiset kaksi oli pyhitetty tenteille.

Opetuksen taso oli suurin piirtein sama kuin Aallossa. Luennoille osallistuneiden määrät vaihtelivat 7-40 osallistujan välillä ja asiat käydään hyvin läpi luennoilla. Labroja sekä tehtävien tekoa ohjattiin myös hyvin ja koin tehtävien vaatimustason vastaavan kandivaiheen opintojani. Kurssien aikana huomasin kyllä miten paljon laajemman tiedollisen pohjan saamme Otaniemessä: irlantilaiset kanssaopiskelijat eivät aina tunteneet kovinkaan hyvin esim. Exceliä tai toisen insinöörialan termistöjä.

Irlantilaisten kanssa työskentely tuntui kuin työskentelisi taiteilijoiden kanssa. He olivat erittäin taitavia omissa hommissaan, mutta kun tuli kyse aikatauluista tai oman osuuden tekemisestä ennakkoon, teki mieli suomalaiseen työtäsmällisyyteen tottuneelle nostaa kädet ilmaan. Lisäksi koin useaan otteeseen olevani ryhmässä ainoa, jolla oli näkemystä töiden vaatimuksista. Paras tapa saada työt sujumaan oli jotenkuten koota porukka samaan paikkaan samaan aikaan. Tällöin työt etenivätkin joutuisasti eteenpäin.

Asuminen & eläminen

Asunnoksi sain yksityisen niin kutsutun ”off-campus”-opiskelijakämpän n. 2,5 km päästä kampus-alueelta ”Brookfield Hall Student Village”-nimisestä paikasta. Huoneisto oli kolmen hengen opiskelijasolu, jossa jokaiselle asukkaalle oli huoneen lisäksi wc/suihkutila. Yhteiset tilat koostuivat tupakeittiö-olohuone yhdistelmästä. Huoneet ja yhteiset tilat olivat siistit ja hyvin kalustettu: mm. petivaatteet kuuluivat vuokraan. Vuokraan kuului myös ”nopeaksi” mainostettu valokuituinternetyhteys, mutta minulla se kykeni vain juuri ja juuri pitämään Skype-puheluyhteyden Suomeen. Vuokraa maksoin koko syyslukukaudelta (4kk) yhteensä 2190 e, mikä silti tuntui verraten paljolta opiskelijabudjetille. Hinta oli kuitenkin samaa tasoa muihin opiskelija-asuntoihin verrattuna.

Liikkuminen asuntolan ja kampuksen välillä sujui kävellen tai vuokrahintaan kuuluvalla bussikuljetuksella. Bussilla kulkeminen oli välillä arpapeliä, sillä aikatauluiksi oli vain ilmoitettu bussin ”sukkulointi”-aikavälit. Riippuen liikenteestä bussi liikkui 20-45 min välein.

Ruuan hinta kaupassa oli hieman halvempaa kuin mitä Suomessa, mutta ei mielestäni merkittävästi. Sama koski perusolueiden kauppahintaa, mutta pubien hanahinnat olivat Limerickissä hinta-laatu -suhteeltaan selvästi Suomea halvemmat. Dublinin Temble Barin hinnat taas olivat jo Suomen hintoja lähenteleviä. Pubiruokailu oli Irlannissa myös edullista verrattuna ruuan laatuun. Esimerkiksi herkulliset ja kevyeksi lounaaksi sopivat päivän keitot maksoivat 5-6e. Pubiruokailua harrastin vain matkojeni aikoina, arkisin aterioin koulun ravintoloissa 4,5e – 6,5e hintaan. Mitään Kelan tyylistä ateriatukea Irlannissa ei ole. Salaattia ei juurikaan tunneta irlantilaisessa ruokaympyrässä, sillä kasviksia sai vain pyytäessä ja silloinkin ne olivat vain keitettyjä juurespaloja.

Sosiaalinen elämä

Kaveripiirini koostui pääosin Erasmus-opiskelijoista, mutta ystävystyin myös muutaman irlantilaisen kanssa vaihdon loppupuolella. Vaikka irlantilaiset ovat hyvin lämminhenkisiä ja avoimia, on heillä silti omat koulukiireensä ja kaveripiirinsä eikä heitä siksi näe tarpeeksi usein lyhyen vaihtolukukauden aikana. Yliopistolla oli onneksi ”Isohenkilö”-ohjelmaa vastaava ”Buddy”-ohjelma, jossa irlantilainen opiskelija esittelee hänelle valituille vaihto-opiskelijoille yliopistoa sekä irlantilaisia tapoja ja kulttuuria. Osallistuin tähän ohjelmaan ja konsepti oli mielestäni hyvä varsinkin vaihdon alkuaikoina. Jatkoin yhteydenpitoa buddyni kanssa koko vaihtoni ajan ja sainpahan opetettua hänelle jotain Suomestakin. Kansainvälisiä ystäviä sain kaiken kaikkiaan Irlannin lisäksi Ruotsista, Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Brasiliasta.
Giants Gausewayn luonnon luomat viisikuutioiset kivimuodostelmat Pohjois-Irlannissa

Tien päällä

Jo vaihtoon lähdettyäni olin asennoitunut käyttäväni vapaa-aikaani irlantilaisten paikkojen tutustumiseen. Käytännössä tämä tarkoitti lähes joka viikonloppuisia reissuja ympäri vihreää saarta. Kaikkien isoimpien kaupunkien lisäksi ulkoilmaliikunta-kerhon viikonloppuvaellukset tarjosivat hyvät mahdollisuudet tutustua Irlannin luontoon. Osa matkoista oli suhteellisen edullisia pakettimatkoja, kuten matka Pohjois-Irlantiin, mutta vaihdon loppua kohden uskalsimme tehdä omiakin reissuja. Yksi näistä omista reissuista suuntautuikin jopa Mansaarelle asti. Matkustaessa Irlannissa julkisilla kannattaa kuitenkin aina varautua myöhästymisiin ja suomalaiselle logiikalle epäselviin aikataulu- ja paikkamäärityksiin.

Vaihdosta paluu

Kotiin Suomeen pääsin palaamaan suoritettuani viimeisen tenttini 21.12. Siistittyä huoneeni hyvästelin Limerickin 22. ja Irlannin 23. päivä. Dublinin + 10 asteinen keli vaihtui muutamassa tunnissa Helsingin -10 asteen pakkaseen, mutta onneksi kehoa ja mieltä lämmitti tyttöystävän kauan kaivattu halaus.

Mitä olen oppinut

Ennen kaikkea valmiuteni englannin kielellä puhumiseen parani huomattavasti vaihdon ansiosta eikä esitelmien pitäminen Lontoon kielellä enää pelota. Maailmankuvani avartui jälleen kerran, kun näin miten arkipäivän asioita hoidettiin toisella tavalla kuin mihin Suomessa olen tottunut. Huomasin lisäksi että, kun Pohjoismaita katsoo Euroopan suunnasta, maamme ovat todellakin lähes toistensa kopioita. Jutellessani toisten vaihtareiden kanssa sain myös paljon uutta tietoa eri maista. Ja jos nyt jotain konkreettista tuli opittua niin nyt tiedän miten tilastotieteen t-jakaumaa käytetään reaalimaailmassa.

Loppusanat

En sanoisi vielä tässä vaiheessa, että vaihtoon lähtö olisi ollut elämäni paras valinta, mutta erittäin hyvä se ainakin on ollut. Suosittelenkin vaihtoon lähtöä jokaiselle jo ihan vain siksi, että näkee miten muualla oikeasti eletään ja ajatellaan.


JANI RENVALL

Osakuntalaisten opintopolkuja

Esittelyssä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta Heidi Pikkaraisen silmin

Eläinlääkärin ammatti on ollut jo pienestä asti Heidi Pikkaraisen haave. ”Luonto ja eläimet ovat kiinnostaneet minua koko ikäni ja myöhemmin kiinnostuin myös anatomiasta ja lääketieteestä.” Opiskelupaikan valinta oli siis helppo. Heidi aloitti opinnot Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa vuoden 2011 syksyllä.

Eläinlääkiksessä opiskelu vaatii Heidin mukaan pitkäjänteistä työtä, pyrkimystä ymmärtää suuria kokonaisuuksia ja kykyä soveltaa oppimiaan asioita. ”Nippelitietojen ja viitearvojen muistamisestakaan ei ole haittaa”, Heidi lisää. Toisinaan opintopisteet vastaavat hyvin työmäärää, mutta muutamissa opintojaksoissa työmäärä paisuu reilusti yli opintopisteiden. ”Jokainen toki tekee opinnoistaan itselleen juuri niin rankkaa kuin tahtoo”, Heidi huomauttaa.

Eläinlääketieteen opintomuodot vaikuttavat Heidin kertoman mukaan monipuolisilta. Melkein kaikkiin kursseihin sisältyy jonkin verran luentoja, joiden lisäksi voi olla erilaisia käytännön harjoituksia dissektiosalilla tai vaikkapa laboratoriossa. Joskus tehdään tehtäviä myös pienryhmissä. Pakollisia harjoitteluita tulevat eläinlääkärit suorittavat esimerkiksi navetassa, sikalassa, teurastamolla, tuotantoeläinlaitoksella ja klinikalla. Kurssien suoritus tapahtuu kuitenkin yleensä kirjallisilla tenteillä. 

Sivuaineita eläinlääketieteellisessä ei opiskella, mutta Heidi on ehtinyt suorittaa myös muutamia valinnaisia kursseja. ”Käytännössä käymme saman luokan kanssa suurimman osan opinnoistamme, eikä valinnaisia kursseja juurikaan mahdu lukujärjestykseen, ainakaan ensimmäisinä vuosina”, Heidi kertoo. Oman jaksamisen ja mielenkiinnon mukaan valinnaisia kursseja kuitenkin on mahdollista suorittaa: niitä löytyy aina vastasyntyneen varsan hoidosta johtoportaan tehtäviin. 

”Lukujärjestys kertoo vain puoli totuutta opiskelusta, sillä suurin osa oppimisesta jää oman opiskelun varaan”, Heidi huomauttaa. ”Vapaa-ajasta on siis oltava valmis uhraamaan hieman myös koulutyölle.” Heidi kertoo työskennelleensä viime syksynä vähän aikaa hevosklinikalla, mutta koki työn turhan rasittavaksi koulun ohella. Tällä hetkellä hän ei työskentelekään missään. Vapaa-aikaa on jonkin verran jäänyt, joten tilaa löytyy kuitenkin osakunta-aktiivisuudelle ja harrastuksille.

Heidi kehuu erityisesti opintojen monipuolisuutta ja opetuksen korkeaa tasoa. ”Luennoilla käydyt asiat konkretisoituvat avaussalilla ja käytännön harjoitteluissa, eivätkä jää irrallisiksi palasiksi”, hän kuvailee. ”Opettajat ovat päteviä ja opetusta pyritään kehittämään jatkuvasti opiskelijoiden kokemusten pohjalta.” Hän lisää kuitenkin, että välillä aika ei tunnu riittävän uusien asioiden oppimiseen, ja hallittavat kokonaisuudet paisuvat joskus äärimmäisyyksiin. 

Entäs elämä valmistumisen jälkeen? Eläinlääkärin koulutuksella voi toimia hyvinkin monenlaisissa työtehtävissä:  ”Voi päätyä tietenkin kliiniseen työhön kunnaneläinlääkäriksi, mutta myös erikoistua pelkästään pien- tai tuotantoeläimiin”, Heidi kertoo. ”Teurastamolla tarvitaan tarkastuseläinlääkäreitä, ja elintarviketuotannossa elintarviketarkastajia. Eläinlääkäri voi toimia lisäksi mm. lääkefirmassa, ministeriössä, tutkijana tai vaikkapa yliopistolla opetustehtävissä”, hän luettelee. Itse Heidi on ajatellut aloitella ensin kunnalla ja sen jälkeen sitten mahdollisesti jatkokouluttautua tuotantoeläimiin tai neurologiaan. ”Voisin kuvitella itseni myös tutkimus- ja opetustyössä”, hän lisää.

”Eläinlääkärin ammattia voisi pitää kutsumusammattina”, sanoo Heidi. ”Opinnot kestävät minimissään kuusi vuotta, joten motivaation ja kiinnostuksen ammattia kohtaan on oltava korkealla jaksaakseen puurtaa läpi koko koulutuksen.” Eikä kouluttautuminen lopu siihen, vaan valmistumisenkin jälkeen täytyy olla perillä alati muuttuvista tiedoista. Lisäksi Heidi huomauttaa, että varsinkaan kliinisessä työssä päiviä ei voi aina suunnitella etukäteen, joten jonkin verran täytyy pystyä sietämään epävarmuutta ja yllätyksiä. ”Työ itsessään on kuitenkin varmasti palkitsevaa ja oman käden jäljen voi nähdä usein välittömästi” Heidi kehuu, mutta lisää: ”Se ei tosin välttämättä aina ole mukavaa...”

IRIS PITKÄNEN


Hiihtämisen riemu ja tuska


Viime vuosina on vaikuttanut siltä, että hiihtämisen suosio on taas kasvussa. Esimerkiksi ystävistäni jotkut ovat aloittaneet uudelleen tämän viimeksi peruskoulun liikuntatunneilta tutun harrastuksen. Olen itsekin ajautunut jälleen hiihtämisen pariin melkein kuin vahingossa. Poikaystäväni perheellä on nimittäin tapana viettää joka kevät yksi viikko Lapissa Ylläksellä. Olen päässyt mukaan näille matkoille jo neljänä vuonna peräkkäin, ja samalla se on tarkoittanut sitä, että hiihtäminenkin on täytynyt ottaa haltuun uudelleen.

Suhdettani hiihtämiseen kuvaa hyvin viha-rakkaussuhde. Luisteluhiihto jäi kouluaikoina minulle varsin vieraaksi, joten ensimmäiset Lapin matkani hiihdin perinteistä. Minulla ei ole kamalan hyvä tasapaino ja hallitsen raajojani huonosti varsinkin silloin, kun niihin on kiinnitetty parimetriset sukset. Näin ollen saatan kaatua sukset jaloissa jopa paikallani seistessä. Lisäksi alamäet ovat minulle petollisia. Vauhdin kiihtyessä en saa välttämättä jarrutettua tarpeeksi enkä ohjattua suksia oikeaan suuntaan. Eräänä vuonna kiipesimme ylös yhdelle tunturille. Sieltä pois tullessa alamäessä vauhti kiihtyi varsin kovaksi ja maisemat vilisivät silmissä. Minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta pysähtyä esimerkiksi matkan varrella olleelle laavulle. Onneksi ketään ei tullut vastaan ja lopulta kaaduin ladulla olleeseen poron kakkaan. Lapin matkani tietävät siis aina mustelmia, onneksi mitään sen vakavampia vaurioita en ole vielä saanut vaikka olen kovassakin vauhdissa kaatunut.

Perinteisen suksilla toinen ongelmani on aina ollut luisto ja pito. Ylämäessä on tuntunut aina siltä, että sukset lipsuvat. Tämän takia pienetkin ylämäet ovat olleet varsin ärsyttävä vastus. Perinteistä hiihtäessä lipsuminen alkaa ärsyttää pitemmän päälle ja monta kertaa hiihtäminen saikin minut varsin aggressiiviseksi. Teki mieli katkoa sukset paloiksi ja heittää menemään.


Hiihtävät ystäväni hiihtävät luisteluhiihtoa samoin kuin poikaystäväni, joten tänä keväänä minäkin ostin luistelusukset. Niillä hiihtäminen tuntui ensimmäisillä kerroilla hieman vaikealta, mutta alkoi vähitellen sujua. Hiihtovauhtini ei vieläkään ole kamalan nopea, mutta ainakin ylämäet pääsen ylös ilman suuren aggression syntymistä. Kaatumisenikin ovat ehkä vähentyneet, vaikka alamäet ovat edelleen haastavia. Tänä vuonna Ylläksellä näyttävimmän lennon otin kun alamäen päätteeksi t-risteyksessä en saanut suksia käännettyä, vaan ajoin suoraan ladun vieressä olevaan penkkaan. Onneksi lumi oli pehmeää.



Aurinkoisessa säässä ja hyvällä ladulla hiihtäminen on kuitenkin varsin mukavaa. Tosin silläkin on rajansa, minulle riittää päivän annokseksi 20–30 kilometriä. Toisaalta voin vain ihailla keski-ikäisiä himohiihtäjiä, jotka jaksavat hiihtää päivässä jopa yli 50 kilometriä. Tämän vuoden osalta lumi on jo sulanut ja hiihtokelit menneet, mutta aion jatkaa hiihtämistä taas ensi talvena. Suosittelen myös Yllästä matkakohteena, sillä se on suorastaan talviurheilijan paratiisi. Latuverkko on laaja ja hyvä, ja latujen varsilta löytyy tasaisin välein kahviloita ja laavuja, joissa voi pysähtyä. Lisäksi Ylläksellä on hyvät mahdollisuudet lasketteluun. Hyvällä tuurilla ladun verralla voi myös tavata poron tai jonkin muun Lapin ihmeellisistä otuksista.


EMMI TORIKKA

Kauppakassivertailu

Ruoka on kallista. Ruoka on erityisen kallista juuri Suomessa. Helsingin Sanomien mukaan Suomi on euroalueen kalleimpia maita, myös elintasoon suhteutettuna. Elintarvikkeet maksavat yli 12 prosenttia enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Kulutuskorilla (eli keskimääräiset ostokset) mitattuna Suomi on Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan unionin kolmanneksi kallein maa.


Kuulostaa tutulta.  Kuitenkin opiskelijankin täytyy syödä elääkseen, vaikka raha olisi tiukilla. Mutta mitä se ruoka sitten oikeastaan maksaa? Onko ruokakaupoilla eroja? Mistä löytyisi halvimmat tuotteet? Pieni Puukello otti asiasta selvää. Kävimme vertailemassa aika monen suomalaisen (ja opiskelijan) ruokakorin peruselintarvikkeiden eli leipäpussin, kananmunien, maidon, baananien sekä juuston hintaa eri ketjuihin kuuluvissa kaupoissa. Vertailuun kuuluivat Pasilan Lidl, Mäkelänkadun Valintatalo, K-Market Pasaati sekä Sturenkadun Alepa. Totetutimme vertailun kahden päivän aikana; 27. ja 29. huhtikuuta.

Oletimme ennen vertailun tekemistä, että Valintatalo olisi kallein, Lidl halvin ja että Alepastakin ostokset saisi huomattavasti edullisemmin kuin Valintatalosta. Pitivätkö hypoteesimme paikkansa? Vertailun tulokset on esitetty alla olevassa taulukossa:


Kuten taulukosta voi tulkita, ennakko-oletuksemme halvimmasta kaupasta oli oikea. Lidl:stä kaikki vertailemamme elintarvikkeet sai halvimmalla ja ruokakorin hinta oli reilusti muita vertailukauppoja alempi. Lidl:n jälkeen seuraaville sijoille asettuivat K-Market, Alepa ja kalleimpana Valintatalo. Huomattavaa eroa näiden kolmen kaupan hinnoissa ei lopulta kuitenkaan ollut. Vastoin hypoteesiamme Alepa olikin kalliimpi kuin K-Market, eikä Valintatalosta ostettujen tuotteiden yhteishinta ollut kuin reilut kuusikymmentä senttiä kalliimpi kuin toiseksi sijoittuneen K-Marketin. Valintatalosta sai tosin kaksi kananmunaa vähemmän.

Eroja siis löytyi, mutta huomattavaia sellaisia vain halvimman osalta. Jos haluat säästää ruokaostoksissasi, tee ostokset Lidl:ssä. Lidl:n huono puoli on tosin se, että harvoin se on se lähin kauppa eli ostosreissulle täytyy oikeasti lähteä. Mutta usein säästetyt eurot kompensoivat vaivan.



KATRI PARVIAINEN & RIINA PARVIAINEN

Pussikaljaa ja pique-nique


Piknik (kirjoitetaan joskus myös piknikki) eli eväsretki on huviretki, johon olennaisesti sisältyy eväiden syöminen ulkona, kauniissa ympäristössä. (Wikipedia)


Pussikalja tarkoittaa pussissa kuljetettavia oluttölkkejä tai -pulloja. Toisin kuin pussimaito, pussikalja ei siis ole pussissa myytävää olutta. Pussi on kätevä kaljan kuljetusväline esim. puistossa tapahtuvaa nauttimista varten, koska tyhjää pussia ei tarvitse ottaa mukaansa lähtiessään pois. (urbaanisanakirja.com)

Kohta on kesä! Ja mikäs sen parempaa kuin viettää vapaa-aikaa ulkona nauttien suloisesta suvesta. Puukellon toimituskunta kokosi ajatuksia ja vinkkejä eväsretkeilyä sekä ihan vain pussikaljoittelua varten.
"Yhtään kokonaista kesää en ole vielä Helsingissä ehtinyt viettää, joten en kai voi millään oikeudella julistautua Helsingin piknik- tai pussikaljapaikkojen asiantuntijaksi. Sen sijaan synnyinkaupungistani Joensuusta minulta löytyy kyllä vakiintuneet suosikkini.
Ainakin edellisinä kesinä piknik on tullut luontevasti yhdistettyä rannalla löhöilyyn, ja erityisesti hiljainen ja rentouttava luonnonranta Kuhasalossa on voittanut sydämeni. Pullo kivennäisvettä, hedelmiä ja joku kirja, lehti tai vaihtoehtoisesti hyvää seuraa - siinäpä hyvän piknikin ainekset pyhässä yksinkertaisuudessaan!
Pussikaljamestojen aatelia on puolestaan Penttilän amfiteatteri aivan Pielisjoen rannassa. Lämpiminä kesäiltoina sieltä löytää niin parhaat kaverit kuin ne kaikenlaiset jostain yläasteelta tutut tyypit, joiden kanssa ei ole jutellut moneen vuoteen, mutta kuivan omenasiiderin rohkaisemana uskaltaa vaihtaa kuulumisia. Kyseessä on kuitenkin rauhallisempi paikka kuin pahamaineinen Ilosaari.
Helsingin puistot ja rannat on ehdottomasti otettava tulevana kesänä haltuun. Pakko on päästä ainakin Suomenlinnaan piknikille!"

"Pussikaljoittelussa on toki tärkeintä hyvä porukka ja sijainti, mahdollisia puskapissapaikkoja tulee löytyä läheltä. Kivoja paikkoja löytyy esim. Vallilasta uimahallin takapuistikoista, Töölönlahden rannalta, Ruttopuistosta (Ruttopuiston tapauksessa pissapaikkana toimii toki Tornin vessa), mistä kukin vaan tykkää!"

"Kesä on jäänyt jotain vaille, jos ei kertaakaan ole käynyt pussikaljoittelemassa. Vähän sama asia, jos ei ole käynyt terassilla, mutta itse asiassa vielä surullisempaa. Pussikaljoitteluun tarvitaan tietenkin kivoja kavereita, lämmin sää (auringonpaiste on tietty paras tässäkin) ja viihtyisä alue. Plussaa on lähistöltä löytyvät vessat tai tilanteeseen aidommin sopivat enemmän tai vähemmän suojaisat pusikot. Bajamajakin käy. Kylmää juomaa, loppuillasta lämmintä juomaa ja jotain pientä purtavaa. Täydellisyyttä hipoo mahdollisuus kuunnella musiikkia. Ilta saa jatkua niin kauan kuin pussissa on kaljaa ja jengi on pystyssä.
Piknikkiä koskevat samat kriteerit, mutta ruokaa on oltava enemmän ja juomaa ei tarvitse olla samalla lailla. Parhaita eväitä kesällä tietysti tuoreet mansikat, kirsikat ja herneet. Ja eihän piknik ole pique-nique ilman patonkia ja juustoa.
Parhaita paikkoja: Vallilan kalliot, jossa voi ihailla, kun aurinko laskee kattojen taakse ja matkaa voi jatkaa hämärän tultua Pub Magneettiin – jonne ne muutkin kalliolla istuskelleet ovat menneet. Suomenlinnan kalliot, jossa meri avautuu silmien edessä ja saa tuntemaan istuvansa jossain kaukana. Mahdollisuus uimiseen! Nurmikkoalueet Vallilassa. Hesperianpuisto, Hakasalmenpuisto ja Töölönlahden rantakalliot, josta on kuvankaunis näkymä lahden yli vastarannan vanhoille kartanoille. "

"Täydellisen piknikin reseptiin kuuluvat ainakin seuraavat asiat: kunnon eväät, aurinkoinen sää, hyvä paikka, kivat kaverit ja rento meininki. Kunnon eväskorista (eli usein kuitenkin kangasrepusta tai -kassista) tulee löytyä (yllättäen) juuri piknikille sopivaa ruokaa. Niinpä onnistuneella piknikillä herkutellaan muun muassa vaalealla patongilla, siihen sopivalla levitteellä, hyvällä juustolla (brie, vuohenjuusto), viinirypäleillä, kirsikkatomaateilla, karkeilla/sipseillä/pähkinöillä. Kesäisin tietysti mukaan pakataan myös tuoreita mansikoita, herneitä sekä kirsikoita. Jos sinulla on aikaa tehdä hieman alkuvalmisteluja ennen piknikreissua, myös ruokaisa salaatti sopii loistavasti evääksi. Samoin itsetehdyt sämpylät tai vaikka focaccia maistuvat. Juomaksi muovikupeista on hyvä kilistellä raikasta kivennäisvettä, itsemakeutettua vettä (esim. sitruunalla, marjoilla maustettu) tai limua. Jos hienostelemaan aletaan, sitten mukaan pakataan kuohuviiniä tai kuivaa valkoviiniä. Olipa mukana mitä hyvänsä, ruoka maistuu aina paremmalta ulkona.

Hyvä piknikpaikka löytyy usein läheltä, jolloin piknikille on helppo lähteä. Toisaalta esimerkiksi Suomenlinnasta löytyy kesäisin loistavia eväsretkipaikkoja. Kokeile poiketa kallioille, joilla harvoin on yhtä paljon porukkaa kuin suosituilla nurmialueilla. Kallioilta voi käydä myös rauhassa uimassa ja sen jälkeen paistatella päivää ja kuivatella itseään auringosta nauttien. Täydelliseen piknikreissuun kuuluu siis aivan ehdottomasti aurinko. Aurinkoisessa ja lämpimässä säässä ulkona jaksaa viihtyä tuntitolkulla. On ihanaa, kun ei ole kiire mihinkään. Täydellinen rentous ja kesäpäivän fiilistely luovat oikean pikniktunnelman. Yleensä hyvä piknik koostuu sään, ruoan ja oikean paikan lisäksi ihanista ystävistä. Yhdessäolo, rupattelu ja pelkkä hengailu lämmittävät auringon lisäksi mieltä. Jos ystäviä ei kuitenkaan ole lähdössä mukaan, myös hyvä kirja voi hieman korvata tätä puutetta.

Koska mikään harvoin on täydellistä, usein parasta on koostaa piknik fiiliksen mukaan. Osta sitä, mitä juuri sillä hetkellä huvittaa syödä. Kutsu mukaan juuri ne kaverit, joiden näkeminen sillä kyseisellä hetkellä saa sinut iloiseksi. Vie piknikseurueesi juuri sinne, minne nenä näyttää. Ole onnellinen ja nauti.

Aurinkoinen ja lämmin sää houkuttelee kesäisin pussikaljalle. Pussikaljoittelun tärkein osa on hyvä seura. Ellet sitten halua olla yksinäinen puistokemisti, ota mukaan ainakin yksi mukava kaveri. Kavereiden lisäksi viihtyisä puisto tai nurmikkoalue on hyvä olla olemassa. Erityistä plussaa tulee lähellä sijaitsevasta puskapissamahdollisuudesta tai vaihtoehtoisesti (edes suhteellisen) siististä bajamajasta tai muusta wc-mahdollisuudesta. Juominen kun tuppaa saamaan rakon täyteen suhteellisen nopeasti...Summa summarum: hyvä sää, kivat kaverit, hyvät juomat, kiva puistikko ja wc-mahdollisuus luovat loistavat puitteet pussikaljoittelulle."




Selvä pyy

Toimituskunnan huomioita oikeasta ja väärästä elämästä

Osittainen näkömuisti on ärsyttävää: muistat minkä näköisellä sivulla
opeteltava asia on ja muistat vielä kappalejaot, kuvat ja sivunumerotkin,
mutta ähäkutti: tekstiä et muista!

Patolassa osakunnan asunnot voisi sijoittaa paremmin. Kaikki asunnot
mahtuisivat hyvin kahteen rappuun, eikä niitä tarvitsisi sijoittaa moneen
taloon ympäri pihapiiriä. T: Puukellon jakaja

Miksei julkisesti viitsi tanssia niin kuin kotona?

Kesätyöläisenä on jännittää pohtia työpaikan hierarkiaa ja ryhmittymistä
- ketkä pukeutuvat kauluspaitaan, ketkä trikooseen; kuka häiriköi kokouksessa,
keillä on aikaa juoda kahvinsa ja kuka on taas sairaslomalla.

Pääsiäisessä parasta on Pupuneidin hedelmärakeet.

On hurjan kivaa, että nykyään ostaessa junalippuja netistä, saa itse valita
paikkansa.

Pyykinpesuaine on ärsyttävää.

Aurinko aurinko plaa plaa plaa.

Siivoaminen on varsin mukavaa silloin, kun pitäisi oikeasti tehdä jotain
aivan muuta.

Kohta tulee kesä ja kärpäset.

Lokasuojat polkupyörässä on hyvä keksintö. Sen tajuaa vasta sitten kun
niitä ei ole.

Kuriirifirmat ovat keksintö suoraan sieltä jostain. Kuka pystyy sanomaan
olevansa kotona ja odottelemaan koko ajan klo 17-21 (tai vaihtoehtoisesti
aamusta), jona aikana sinulle mahdollisesti toimitetaan pakettisi?

Jos
olet jonottamassa kaupan tai kahvilan kassalle, jono on pitkä, sinulla
ehkä yksi tavara käsissäsi, voisitko mitenkään kaivaa edes sen lompakon
valmiiksi sieltä laukun pohjalta ettei aikaa tuhraudu vielä siihen. Siis
mitenkään?!

Viimeisen sivun satunnainen

löpinää mitä erilaisimmista asioista

SHAKIRA ISABEL MUBARAK RIPOLL

 








(tunnettu taiteilijanimellä Shakira)
Lähde: http://awesomepeople.com.ua/shakira/

- syntynyt 2. helmikuuta 1977 Kolumbiassa Barranquillan kaupungissa
- nimi Shakira tarkoittaa arabiaksi kiitollista
- hänellä on isänsä puolelta libanonilaisia juuria, äidin suku polveutuu Espanjasta ja Italiasta
- kirjoitti ensimmäisen runonsa La Rosa de Cristal (Kristalliruusu) neljävuotiaana ja ensimmäisen laulunsa, nimeltään Tus gafas oscuras (Tummat lasisi), kahdeksanvuotiaana
- julkaissut seitsemän studioalbumia, neljä livelevyä, kolme kokoelmaa ja yhden EP:n
- puhuu äidinkielensä espanjan lisäksi sujuvaa englantia ja portugalia sekä italiaa, katalaania ja ranskaa
- seurustelee espanjalaisen jalkapalloilija Gerard Piquén kanssa. Pari tapasi vuonna 2010 Shakiran kuvatessa videota Waka Waka -kappaleeseen, joka toimi jalkapallon MM-kisojen tunnarina. Tammikuussa 2013 pariskunta sai yhteisen lapsensa, Milan Mebarak Piquén.
- Shakira on tunnettu myös hyväntekijänä: vuonna 1997 hän perusti Pies Delcalzos –nimellä (tarkoittaa paljaita jalkoja) kulkevan järjestön. Järjestö toimii Kolumbiassa, jonne se on mm. perustanut viisi köyhille lapsille suunnattua koulua. Shakira on myös toiminut Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä.
- toimii tällä hetkellä The Voice –ohjelman tuomarina
Lähde: Wikipedia

KATJA ORPANA