Isännän ihmeellinen

Pousse-café

Kuva: Pekka Torvinen

Esimerkkiresepti - Havana Rainbow:
  1. Punainen: 0,75cl Granaattiomenasiirappi
  2. Kirkas: 0,75cl Anisette (jätetty pois kuvan juomasta - puutteellinen saatavuus)
  3. Violetti: 0,75cl Parfait Amour (jätetty pois kuvan juomasta - lasin pieni tilavuus)
  4. Vihreä: 0,75cl Créme de Menthe
  5. Keltainen/kirkas: 0,75cl Chartreuse (korvattu kuvassa vodkalla - puutteelinen saatavuus)
  6. Oranssi: 0,75cl Rommi

Pousse-café (kirjaimellisesti "kahvintyöntö"; käytännössä digestiivi) kehitettiin Ranskassa 1800-luvun alkupuolella. Kyseessä on baarimikkojen taidonnäyte, jonka värikkäitä kerroksia on usein mieluisampaa katsella kuin maistella. Nämä visuaalisesti kauniit kerrokset maistuvat nimittäin toisiinsa yhdistettyinä aivan hirveältä. Tästä johtuen juoma tarjoiltiin usein pillin kanssa, jotta kerrokset oli mahdollista nauttia yksi kerrallaan. Tämä on ainoastaan marginaalisesti miellyttävämpi ratkaisu, sillä nesteiden tiheyksistä johtuen väkevimmät juomat kelluvat parhaiten, ja ovat näin ollen imujärjestyksessä ensimmäisinä.

Vaikka autenttista pousse-caféta ei tänä päivänä juuri kukaan täysijärkinen halua tilata, juoma on silti ansainnut paikkansa historiassa modernien kerrostettujen shottien esi-isänä. Pousse-café levisi ensin siirtomaalaisten mukana 1840-luvulla New Orleansiin, josta juomatyyppi on sittemmin jatkanut matkaansa New Yorkissa jalostuneen pohjoisamerikkalaisen cocktail- ja baarikulttuurin globalisoitumisen myötä ympäri maailman. Olipa juomalla aikanaan oma nimikkolasinsakin, jota pidetään ulkonäöstään huolimatta likööri- eikä shottilasina, koska juoma oli tarkoiteltu hiljalleen digestiivinä siemailtavaksi (hulluja nuo gallialaiset). Tämä on siitäkin merkittävää, että moderni "shottilasi" - johon kerrostetut juomat nykyisin tyypillisesti valmistetaan - ajoittuu vasta n. 1940-luvun New Yorkiin.

Pousse-café -juomissa on yleensä 4-7 kerrosta. Mitä enemmän kerroksia, sitä vaikeampaa ne on saada pidettyä erillään. Kerrokset valutetaan tiheysjärjestyksessä hiljalleen lusikan selkäpuolta pitkin lasiin. Lusikan tulee valuttaessa olla mahdollisimman lähellä nesteen pintaa, kuitenkaan koskettamatta sitä. Tämä vaatii vakaan käden. Lisäohjeita saa vaikkapa YouTubesta.

JOONAS VAITTINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti