Kauppakassivertailu

Ruoka on kallista. Ruoka on erityisen kallista juuri Suomessa. Helsingin Sanomien mukaan Suomi on euroalueen kalleimpia maita, myös elintasoon suhteutettuna. Elintarvikkeet maksavat yli 12 prosenttia enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Kulutuskorilla (eli keskimääräiset ostokset) mitattuna Suomi on Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan unionin kolmanneksi kallein maa.


Kuulostaa tutulta.  Kuitenkin opiskelijankin täytyy syödä elääkseen, vaikka raha olisi tiukilla. Mutta mitä se ruoka sitten oikeastaan maksaa? Onko ruokakaupoilla eroja? Mistä löytyisi halvimmat tuotteet? Pieni Puukello otti asiasta selvää. Kävimme vertailemassa aika monen suomalaisen (ja opiskelijan) ruokakorin peruselintarvikkeiden eli leipäpussin, kananmunien, maidon, baananien sekä juuston hintaa eri ketjuihin kuuluvissa kaupoissa. Vertailuun kuuluivat Pasilan Lidl, Mäkelänkadun Valintatalo, K-Market Pasaati sekä Sturenkadun Alepa. Totetutimme vertailun kahden päivän aikana; 27. ja 29. huhtikuuta.

Oletimme ennen vertailun tekemistä, että Valintatalo olisi kallein, Lidl halvin ja että Alepastakin ostokset saisi huomattavasti edullisemmin kuin Valintatalosta. Pitivätkö hypoteesimme paikkansa? Vertailun tulokset on esitetty alla olevassa taulukossa:


Kuten taulukosta voi tulkita, ennakko-oletuksemme halvimmasta kaupasta oli oikea. Lidl:stä kaikki vertailemamme elintarvikkeet sai halvimmalla ja ruokakorin hinta oli reilusti muita vertailukauppoja alempi. Lidl:n jälkeen seuraaville sijoille asettuivat K-Market, Alepa ja kalleimpana Valintatalo. Huomattavaa eroa näiden kolmen kaupan hinnoissa ei lopulta kuitenkaan ollut. Vastoin hypoteesiamme Alepa olikin kalliimpi kuin K-Market, eikä Valintatalosta ostettujen tuotteiden yhteishinta ollut kuin reilut kuusikymmentä senttiä kalliimpi kuin toiseksi sijoittuneen K-Marketin. Valintatalosta sai tosin kaksi kananmunaa vähemmän.

Eroja siis löytyi, mutta huomattavaia sellaisia vain halvimman osalta. Jos haluat säästää ruokaostoksissasi, tee ostokset Lidl:ssä. Lidl:n huono puoli on tosin se, että harvoin se on se lähin kauppa eli ostosreissulle täytyy oikeasti lähteä. Mutta usein säästetyt eurot kompensoivat vaivan.



KATRI PARVIAINEN & RIINA PARVIAINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti