Pussikaljaa ja pique-nique


Piknik (kirjoitetaan joskus myös piknikki) eli eväsretki on huviretki, johon olennaisesti sisältyy eväiden syöminen ulkona, kauniissa ympäristössä. (Wikipedia)


Pussikalja tarkoittaa pussissa kuljetettavia oluttölkkejä tai -pulloja. Toisin kuin pussimaito, pussikalja ei siis ole pussissa myytävää olutta. Pussi on kätevä kaljan kuljetusväline esim. puistossa tapahtuvaa nauttimista varten, koska tyhjää pussia ei tarvitse ottaa mukaansa lähtiessään pois. (urbaanisanakirja.com)

Kohta on kesä! Ja mikäs sen parempaa kuin viettää vapaa-aikaa ulkona nauttien suloisesta suvesta. Puukellon toimituskunta kokosi ajatuksia ja vinkkejä eväsretkeilyä sekä ihan vain pussikaljoittelua varten.
"Yhtään kokonaista kesää en ole vielä Helsingissä ehtinyt viettää, joten en kai voi millään oikeudella julistautua Helsingin piknik- tai pussikaljapaikkojen asiantuntijaksi. Sen sijaan synnyinkaupungistani Joensuusta minulta löytyy kyllä vakiintuneet suosikkini.
Ainakin edellisinä kesinä piknik on tullut luontevasti yhdistettyä rannalla löhöilyyn, ja erityisesti hiljainen ja rentouttava luonnonranta Kuhasalossa on voittanut sydämeni. Pullo kivennäisvettä, hedelmiä ja joku kirja, lehti tai vaihtoehtoisesti hyvää seuraa - siinäpä hyvän piknikin ainekset pyhässä yksinkertaisuudessaan!
Pussikaljamestojen aatelia on puolestaan Penttilän amfiteatteri aivan Pielisjoen rannassa. Lämpiminä kesäiltoina sieltä löytää niin parhaat kaverit kuin ne kaikenlaiset jostain yläasteelta tutut tyypit, joiden kanssa ei ole jutellut moneen vuoteen, mutta kuivan omenasiiderin rohkaisemana uskaltaa vaihtaa kuulumisia. Kyseessä on kuitenkin rauhallisempi paikka kuin pahamaineinen Ilosaari.
Helsingin puistot ja rannat on ehdottomasti otettava tulevana kesänä haltuun. Pakko on päästä ainakin Suomenlinnaan piknikille!"

"Pussikaljoittelussa on toki tärkeintä hyvä porukka ja sijainti, mahdollisia puskapissapaikkoja tulee löytyä läheltä. Kivoja paikkoja löytyy esim. Vallilasta uimahallin takapuistikoista, Töölönlahden rannalta, Ruttopuistosta (Ruttopuiston tapauksessa pissapaikkana toimii toki Tornin vessa), mistä kukin vaan tykkää!"

"Kesä on jäänyt jotain vaille, jos ei kertaakaan ole käynyt pussikaljoittelemassa. Vähän sama asia, jos ei ole käynyt terassilla, mutta itse asiassa vielä surullisempaa. Pussikaljoitteluun tarvitaan tietenkin kivoja kavereita, lämmin sää (auringonpaiste on tietty paras tässäkin) ja viihtyisä alue. Plussaa on lähistöltä löytyvät vessat tai tilanteeseen aidommin sopivat enemmän tai vähemmän suojaisat pusikot. Bajamajakin käy. Kylmää juomaa, loppuillasta lämmintä juomaa ja jotain pientä purtavaa. Täydellisyyttä hipoo mahdollisuus kuunnella musiikkia. Ilta saa jatkua niin kauan kuin pussissa on kaljaa ja jengi on pystyssä.
Piknikkiä koskevat samat kriteerit, mutta ruokaa on oltava enemmän ja juomaa ei tarvitse olla samalla lailla. Parhaita eväitä kesällä tietysti tuoreet mansikat, kirsikat ja herneet. Ja eihän piknik ole pique-nique ilman patonkia ja juustoa.
Parhaita paikkoja: Vallilan kalliot, jossa voi ihailla, kun aurinko laskee kattojen taakse ja matkaa voi jatkaa hämärän tultua Pub Magneettiin – jonne ne muutkin kalliolla istuskelleet ovat menneet. Suomenlinnan kalliot, jossa meri avautuu silmien edessä ja saa tuntemaan istuvansa jossain kaukana. Mahdollisuus uimiseen! Nurmikkoalueet Vallilassa. Hesperianpuisto, Hakasalmenpuisto ja Töölönlahden rantakalliot, josta on kuvankaunis näkymä lahden yli vastarannan vanhoille kartanoille. "

"Täydellisen piknikin reseptiin kuuluvat ainakin seuraavat asiat: kunnon eväät, aurinkoinen sää, hyvä paikka, kivat kaverit ja rento meininki. Kunnon eväskorista (eli usein kuitenkin kangasrepusta tai -kassista) tulee löytyä (yllättäen) juuri piknikille sopivaa ruokaa. Niinpä onnistuneella piknikillä herkutellaan muun muassa vaalealla patongilla, siihen sopivalla levitteellä, hyvällä juustolla (brie, vuohenjuusto), viinirypäleillä, kirsikkatomaateilla, karkeilla/sipseillä/pähkinöillä. Kesäisin tietysti mukaan pakataan myös tuoreita mansikoita, herneitä sekä kirsikoita. Jos sinulla on aikaa tehdä hieman alkuvalmisteluja ennen piknikreissua, myös ruokaisa salaatti sopii loistavasti evääksi. Samoin itsetehdyt sämpylät tai vaikka focaccia maistuvat. Juomaksi muovikupeista on hyvä kilistellä raikasta kivennäisvettä, itsemakeutettua vettä (esim. sitruunalla, marjoilla maustettu) tai limua. Jos hienostelemaan aletaan, sitten mukaan pakataan kuohuviiniä tai kuivaa valkoviiniä. Olipa mukana mitä hyvänsä, ruoka maistuu aina paremmalta ulkona.

Hyvä piknikpaikka löytyy usein läheltä, jolloin piknikille on helppo lähteä. Toisaalta esimerkiksi Suomenlinnasta löytyy kesäisin loistavia eväsretkipaikkoja. Kokeile poiketa kallioille, joilla harvoin on yhtä paljon porukkaa kuin suosituilla nurmialueilla. Kallioilta voi käydä myös rauhassa uimassa ja sen jälkeen paistatella päivää ja kuivatella itseään auringosta nauttien. Täydelliseen piknikreissuun kuuluu siis aivan ehdottomasti aurinko. Aurinkoisessa ja lämpimässä säässä ulkona jaksaa viihtyä tuntitolkulla. On ihanaa, kun ei ole kiire mihinkään. Täydellinen rentous ja kesäpäivän fiilistely luovat oikean pikniktunnelman. Yleensä hyvä piknik koostuu sään, ruoan ja oikean paikan lisäksi ihanista ystävistä. Yhdessäolo, rupattelu ja pelkkä hengailu lämmittävät auringon lisäksi mieltä. Jos ystäviä ei kuitenkaan ole lähdössä mukaan, myös hyvä kirja voi hieman korvata tätä puutetta.

Koska mikään harvoin on täydellistä, usein parasta on koostaa piknik fiiliksen mukaan. Osta sitä, mitä juuri sillä hetkellä huvittaa syödä. Kutsu mukaan juuri ne kaverit, joiden näkeminen sillä kyseisellä hetkellä saa sinut iloiseksi. Vie piknikseurueesi juuri sinne, minne nenä näyttää. Ole onnellinen ja nauti.

Aurinkoinen ja lämmin sää houkuttelee kesäisin pussikaljalle. Pussikaljoittelun tärkein osa on hyvä seura. Ellet sitten halua olla yksinäinen puistokemisti, ota mukaan ainakin yksi mukava kaveri. Kavereiden lisäksi viihtyisä puisto tai nurmikkoalue on hyvä olla olemassa. Erityistä plussaa tulee lähellä sijaitsevasta puskapissamahdollisuudesta tai vaihtoehtoisesti (edes suhteellisen) siististä bajamajasta tai muusta wc-mahdollisuudesta. Juominen kun tuppaa saamaan rakon täyteen suhteellisen nopeasti...Summa summarum: hyvä sää, kivat kaverit, hyvät juomat, kiva puistikko ja wc-mahdollisuus luovat loistavat puitteet pussikaljoittelulle."




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti