Kahvia ja PULLAA, kiitos!

Toimituskunta pullajahdissa

Kuva: Heikki Karvinen

Pienen Puukellon pullannälkäinen toimituskunta jalkautui syksyn saapuessa kaupungin kahviloihin. Tarkkailun kohteena ei ollut kuppiloiden sumppi, vaan halusimme selvittää, mitä sen kylkeen saa. Eli saako kahviloista syötävää ja minkälaista? Minkälainen on tarjonta sekä suolaisen että makean suupalan suhteen? Huomio kiinnittyi siis syötävään kahvin sijaan ja sivusilmällä tarkkailimme hiukan myös yleistä ilmapiiriä sekä hintatasoa. Luotuamme yleisen silmäyksen tarjontaan, valitsimme maisteltavaksi kussakin kohteessa sekä jotain suolaista että makeaa.

Valitsimme viisi keskenään hyvin erilaista kahvilaa tutkimuskohteiksemme. Paikat määräytyivät sijainnin sekä erilaisuutensa perusteella. Kiersimme kakunhimoisina Kahvila Sävyn, Yliopiston päärakennuksen Unicafe-kahvilan, Strindbergin, Kluuvin Robert's Coffeen sekä Mäkelänrinteen uimahallin kahvion eli Uppopullan.


Kahvila Sävy

24.9.2013
  • Croissant 2,30 €
  • pain au chocolat 2,80 €
  • jogurtti hillon ja myslin kera 2,90 €
Kahvila Sävyn koko tarjonta. Kuva: Riina Parviainen

Testijoukkomme asteli syksyisen sateisena iltapäivänä ensimmäiseen etappiinsa Kahvila Sävyyn. Sävy oli tuolloin putkiremonttia paossa noin sata metriä oikeasta osoitteestaan, mutta eipä tuota väliaikaisuutta oikeastaan huomannut. Eniten siitä kertoivat pahvimukit.

Kohteeseen astuessa jo ennakko-oletuksena ja tietona oli, että nyt ollaan paikassa, jossa pääosassa on nimenomaan kahvi. Eli mitään suuria notkuvia ruokapöytiä emme edes odottaneet. Mutta jotain saimme silti. Saimme itse asiassa kaiken, mitä Sävyllä oli mahalle tarjottavana: croissantin, pain au chocolat'n sekä jogurttiannoksen hillon ja myslin kera.

Tarjonta oli siis suppea ja selvästi sellaisen kahviin erikoistuneen kahvilan tarjottavat. Croissant löytyy yleensä kaikkialta, mutta pain au chocolat – eli yhden toimituskuntalaisen sanoin croissant suklaalla – tavoittelee jo hiukan enemmän ranskalaista fiilistä. Croissant oli näytti ilmavalta ja mehevältä, perushyvältä tai oikeastaan paremmalta kuin yleensä tiskeillä. Hyvältä se maistui myös sellaisen mielestä, joka ei ole enää ranskankielisissä maissa vietetyn ajan jälkeen useinkaan ole koskenut kyseisiin voitaikinaleivonnaisiin. Silti, voisin ottaa uudestaan. Pain au chocolat'kin ylitti perustason riman, vaikkei korvapuustin tai peruspullan kaipuuta kadottanut.

Jogurtti oli tarjottavista selvästi parasta sekä yllättävä mahdollisuus, joka tosin johtuu siitä, että kahvilasta saa aamiaista. Jogurtti, mysli ja hillo sekä croissant latten kanssa kuulostaa ja näyttää hyvin kaupunkilaiselta aamupalalta, jonka söisi juuri Sävyn kaltaisessa kahvilassa. Jogurtti oli paksua ja sopi hyvin mustaherukkahillon ja myslin kanssa.

Sävy ei siis ole paikka, jonne tulla syömään. Sinne mennään juomaan hyvää kahvia kaverin kanssa. Paikka onkin erinomainen treffejä varten, sillä omalaatuinen sisustus eri pari pöytineen ja tuoleineen sekä söpöine lamppuineen luo mukavan ja rauhallisen tunnelman. Henkilökunta on ystävällistä ja sisään mahtuu, vaikkei Sävy mikään iso paikka olekaan. Syötävien puolesta loppukaneettina todettakoon, ettei testiryhmällä ollut vaikea valita, mitä maistella, kun saimme kaikkea. Gluteenitonta ruokavaliota noudattava yksilö antoi plussaa siitä, että vain kolmesta vaihtoehdosta yksi sopi hänellekin. Sävyn yllättäjäksi nousi jogurtti.

HUOMIOT:
  • kahville omistautunut, joten tosi hyvää kahvia
  • tänne ei tulle syömään, eipä paljon syötävää saisikaan
  • paikan yllättäjä: jogurtti
  • mehevä croissant
  • söpö ja sympaattinen




Helsingin yliopiston päärakennuksen Unicafe-kahvio

4.10.2013 - kansallinen korvapuustipäivä

Kuva: Riina Parviainen
  • mozzarellasämpylä 3 €
  • porkkanamuffini 2,8
Testiryhmämme saapuu toiseen pisteeseensä pääkkärin Unicafen kahvilaan kansallisena korvapuustipäivänä. Jostain syystä aamusta alkaen on tehnyt mieli kanelipullaa, joten ajattelen, ettei testituotteiden valitseminen tuota vaikeuksia. Mutta. Tiskille saavuttaessa missään ei näy yhtä ainoaa pullaa. EI PULLAA?! Testijoukon valtaa mitä pikimmiten suurtakin suurempi pettymys.

Pullan sijasta tarjolla on paljon leipiä erilaisilla täytteillä sekä muutama makea jälkiruoka. Myös nahistuneita croissanteja. Täältä siis ainakin saa välipalaa ja mahan täytettä kahvin kaveriksi. Brownie on gluteenitonta, mutta joukkomme vegaani jää kuiville. Yleensä tarjolla on kuulemma vegepullia, mutta juuri tuona kansallisena korvapuustipäivänä tavarantoimittaja oli jäänyt jumiin hissiin ja näin ollen nekin pullat jäivät sille tielle.

Valitsemme leivistä mozzarellatäytteisen sekä lisäksi porkkanamuffinin. Molemmat näyttävät ihan hyviltä, tosin siltä, että samanlaisia voisi saada mistä tahansa. Eli ei mitenkään erikoista. Leivän täytteet eivät jakaudu tasaisesti ja niitä voisi muutenkin olla enemmän. Leipä itsessään on pehmyttä ja sangen isokin. Muffini sentään näyttää söpöltä kääreessään sekä kuorrutuksessaan. Tosin näyttää se myös siltä, että näyttää paremmalta kuin maistuu. Yllättävän mehevää se kuitenkin on ja ihan hyvää, kuorrutetta on jopa liikaa ja aivan liian iso muffini on. Yksin ei söisi. Ei tule tunnetta, että onpas hyvää pitää saada toistekin. Ei tarvitse.

Koska kyseessä on Unicafe, on kyseessä Unicafe eikä oikea kahvila. Tänne ei tulla kahville, vaan luentojen välissä, tekemään ryhmätyötä tai pitämään palavereja. Yliopiston tuntu leijuu raskaana, eikä paikka sisustukseltaankaan ole erityisen viihtyisä, tosin unicafeksi ihan jees. Tylsä.

Testikahviloiden toisesta kohteesta siis saimme syötävää ja valikoima oli ihan kiva, tosin keskittynyt lähinnä leipiin. Opiskelijakortilla saa alennusta, mutta ei tännekään kannata tulla syömisten takia. Tosin ei kyllä kahvinkaan. Paikka jättää kovat odotukset tulevalle ja korvapuustin kaipuu kummittelee mukana edelleen.

HUOMIOT:
  • yliopiston kahvila, joten sen tuntu
  • ei kahville, tulee automaatista
  • ei myöskään syömään, vaikka syötävää ihan kivasti tarjolla
  • täytettyjä leipiä ja muffineja
  • opiskelija-alennus
  • unicafeksi ihan jees



Strindberg 

11.10.2013
  • karjalanpiirakka munavoilla 4,30 €
  • mustaherukkamarenkitorttu 7,90 €
  • passionjuustokakku 7,90 €
  • Strindbergin korvapuusti 3,90 €
Kuva: Heikki Karvinen
Strindbergin ulko-ovilla paikan fiiniys loi hiukan pelottavan alkuvaikutelman, mutta astuimme rohkeasti sisään tähän kakkukeitaaseen. Tämän kertainen kahvila nousi testipaikkojemme joukossa astetta ylemmäs jo alkumetreillä, siitä piti huolen pöytiin tarjoilu sekä sangen pitkä menu. Menu vaikuttikin lupaavalta ja kaikki kuulosti ainakin paperilla herkulliselta. Tarjolla meille oli paljon vaikka mitä, sekä suolaista että makeaa; alkupaloja, pientä purtavaa, salaattia, piiraita, kakkuja ja pullaa.

Korvapuustin osalta testituotteiden valinta ei ollut vaikea. Vihdoin pullaa! Sen lisäksi otimme karjalanpiirakkaa – tai oikealta nimeltään ”Männikkölän pirtin karjalanpiirakka” - mustaherukkamarenkitorttua ja passionjuustokakkua. Koska kahvilassa on pöytiin tarjoilu, emme päässeet näkemään, minkä kokoisia kakkupalat ja pulla ovat. Varsinkin leivosten hinnat antavat kyllä odottaa aika paljon. Kahdeksan euroa kakkupalasta on sentään jotain.

Ensimmäinen iloinen yllätys kohtasi testiryhmää karjalanpiirakan osalta, sillä se näytti ihan oikeastikin karjalanpiirakalta, mitä ei voi aina odottaa. Piirakka oli hienosti ja oikein rypytetty ja näytti somalta – tosin hyvin pikkuruiselta. Ja sitä se olikin, pieni suupala. Onneksi mukaan sai munavoita. Piirakka olisi mielestämme kaivannut lisää rasvaa sekä täytettä sisäänsä, mutta siitä huolimatta se kuitenkin maistui karjalanpiirakalta ja kelpasi niin hyvin, että ansaitsi toimituskunnan hyväksynnän.

Kuva: Riina Parviainen
Pullaa! Jihuu, vihdoin testiryhmämme sai kahvin kylkeen pullaa ja hyvää pullaa saikin. Korvapuusti oli iso ja kivan muotoinen sekä vaikutti kuohkealta eli oikein kutsui maistamaan. Pulla oli lämmin ja mielettömän pehmeä. Maku ei ollut ollenkaan teollinen, emme kohdanneet kovaa tummaa kuorta, vaan pulla oikein suli suussa. Sellainen pulla, jonka kanssa pitäisi juoda kylmää maitoa.

Kakkua! Marenkikakku näytti ihanalta ja olikin hyvin pehmeää sekä makeaa. Koostumus oli hyvä, mustaherukkahillo tasapainotti marenkia ja oli muutenkin oiva lisä kakkuun. Kakun pohja ei puolestaan ollut erityisen maistuvaa. Pala oli niin iso ja makea, että siitä riitti oikein hyvin neljäsosa. Passionjuustokakku puolestaan näytti ulkonäkönsä perusteella kaikkein tavallisimmalta testivalikoimassamme. Kivan värinen se kuitenkin oli, varsinkin kirkkaan keltainen päällysosa. Myöskään makunsa puolesta passionkakku ei yllättänyt, vaan maistui vähän liikaakin perus juustokakulta. Tämänkin kakun pohja oli tosi tylsä ja päällysosuus ehkä hiukan liian makea, joten paras osuus oli itse juustokerros. Passion jätti jälkeensä pienen pettymyksen. Ainakaan se ei missään nimessä ollut hintansa arvoinen. 
Kuva: Heikki Karvinen


Strindberg on paikkana tosi hieno, sisustus klassinen ja penkit erittäin mukavat. Kahvila, jossa voisi istua kauankin, eritoten päivänä, jolloin ei ole kiire minnekään. Voisi löhöillä pehmeissä tuoleissa, katsella espan vilinää sekä tietysti juoda kahvia ja syödä pullaa. Yhden testiryhmäläisen mielestä muu asiakaskunta saisi kuitenkin olla nuorempaa. Strindbergistä ei tarvitse tyytyä pelkkään kahviin. Täältä saa syötävää ja kunnolla! Sitä on kaikenlaista ja kaikille, valikoima on mainio. Hinnat tosin ovat kalliit, mutta onneksi edes kahvia saa santsikupillisen.


HUOMIOT:
  • fiini paikka, pöytiin tarjoilu
  • oikea kahvila, jossa runsas valikoima
  • suolaista ja makeaa, paljon kakkuja
  • kallis
  • mainio kahvila ajanviettoon, istuskeluun
  • karjalanpiirakka ja korvapuusti
  • saa sekä kahvia että kakkua, joten tänne syömään



Robert's Coffee Kluuvi

11.10.2013

Pikkuleipä, frozen jogurt, täytetty leipä kaikki yhteensä 12,30
Kuva: Heikki Karvinen

Robert's Coffee -ketjun kahvila Kluuvissa tarjoaa asiakkaille ihan ok valikoiman purtavaa kahvin seuraksi; on täytettyjä leipiä, piirakkaa, leivoksia ja pikkuleipiä. Suurin osa tuotteista – varsinkin pullat ja karjalanpiirakat – näyttävät samalta kuin kaupassa eli teollisilta. Testiryhmämme valitsi tarjottimelleen täytetyn voileivän, keksin sekä frozen jogurtin.


Ruisleipä on täytetty jännittävimmällä yhdistelmällä, joka on koskaan tullut vastaan: salaattia, kalkkunaleikettä, leipäjuustoa ja hilloa. Ikään kuin yhdessä leivässä olisi kahden leivän täytteet. Vähän erikoisempi yhdistelmä sai toimituskunnan kiinnostumaan ja itse leipäkin näytti keskivertoa paremmalta. Kalkkunaleike ei makunsa puolesta joukkoon tunnu kuuluvan, se tulee liian voimakkaasti läpi ja jättää leipäjuuston alleen. Hyvin jännä tapaus kaiken kaikkiaan.

Pikkuleipä oli söpön muotoinen ja näytti suloiselta suklaakuorrutettuna. Maku oli pehmeä, mutta hyvin tavallinen. Sopii kuitenkin erinomaisesti kahvin kanssa. Frozen jogurt oli tämän paikan yllätys ja myös testivalikoiman paras osuus. Jogurtti oli raikasta, tosin hiukan teollisen makuista, mutta sen lisukkeena ollut mangokastike puolestaan oli maistui todella esanssiselta.

Kluuvin Robert's Coffee ei herättänyt suuria tunteita testijoukkion mielissä. Ketju on enemmän keskittynyt juotaviin, joten syötäviin on panostettu selvästi vähemmän – kuten jo tiskiltä huomaa.

Tänne tulisi ehkä kesken villin shoppailutuokion juomaan kahvia tai teetä, ei syömisten takia.


HUOMIOT
  • perus ketjupaikka
  • erikoinen leipä täytteineen
  • frozen jogurt
  • esanssisuus, teollisuus
  • ei mitään mieleenpainuvaa – paitsi leivän täytekombinaatio


Mäkelänrinteen uimahallin kahvila Uppopulla

18.10.2013 
Kuva: Heikki Karvinen

  • gluteeniton daim-leivos 2,80 €
  • korvapuusti 2,70 €
  • graavilohileipä 5,50
Ulko-ovilla vastassa on vahva kloorin haju. Eipä ainakaan jää huomaamatta, että olemme tulleet uimahallin kahvioon – seikka, joka kyllä huokuu paikasta itsestäänkin. Tiskillä on esillä paljon kaikenlaista; peruskahvilasyötävää, mutta myös selvästi treenaajille suunnattua välipalaa, kuten rahkaa sekä palautus- ja proteiinijuomia. Uppopullasta saa myös lounasta ja salaattia. Sekä jäähilejuomaa ja pehmistä! Ja lihapiirakan kolmen nakin, leikkeleen sekä juuston kera: halleluja. Testiryhmämme pitäytyy kuitenkin samalla linjalla kuin aiemmin ja valitsee kahvin seuraksi täytetyn voileivän, korvapuustin sekä gluteenittoman leivoksen.
Kuva: Heikki Karvinen

Ruisleivän välissä on graavilohta ja salaattia, ja leipä näyttää ihan hyvältä. Se osoittautuu hiukan kuivaksi, saisi olla tuoreempaa. Plussaa siitä, ettei tätä leipää sentään oltu kääritty muoviin ja lohi oli hyvää. Perus eväsleipä, joka maistui paremmin, kun päällyspalan otti pois.

Saimme taas pullaa, ihanaa! Se myös näyttää hyvältä, tuoreelta, on iso ja käskee käymään kimppuun. Maku on hyvin korvapuustimainen, kanelin ja sokerin kombinaatio on hyvin balanssissa. Rakenne on mainio, pullamainen. Tuo mieleen äidin paistamat pullat! Testiryhmä nostaa tämän pullan Strindbergin version ohitse. Tätä uudestaan.

Daim-leivoksen etu on, että se on gluteeniton. Paljon muuta hyvää siinä ei olekaan, paitsi että ulkonäkö on ihan kiva. Pettymyksen se tuo jo siinä, ettei se olekaan ennakko-oletusten mukaan leivosversio daim-kakusta, joka puolestaan on kuulemma hyvää. Leivoksen rakenne on hankala, sillä suklaakuorrute rikkoutuu helposti. Maku puolestaan osoittautuu hyvin epämääräiseksi, tunkkaiseksi ja pyörii suussa oudosti. Kreemitäyte puskee läpi liikaa.

Uimahallin kahvio on odotusarvojen mukaisesti ensisijaisesti treeninjälkeinen eväspaikka, mutta testiryhmämme tuli tulokseen, että miksei siellä voisi poiketa muutenkin, varsinkin jos asuu naapurissa. Pullakin oli sen verran hyvää.

HUOMIOT:
  • pulla ei petä
  • pehmistä!
  • monipuolinen tarjonta
  • ei kahvin takia, vaan nimenomaan syömään
  • uimahallin kahvio, joten tunnelma on mitä on
  • no joo
  • kahviosta näkymä uima-altaille



Testikierroksen kahvilat olivat kaikki selvästi erilaisia keskenään, mikä näkyi sekä itse paikasta ja tunnelmasta, kuten myös tarjottavista sekä kahvin että syötävän osalta. On kahviloita, jotka nimenomaan ovat kahviloita, kahvin tyyssijoja. Sitten on kahviloita, joista hyvän kahvin lisäksi saa maistuvaa syötävää. On kahviloita, joissa mikään ei oikein ole pääasia eikä kovin innostavaa. Ja onneksi on kahviloita, joista saa herkullisia pullia.
RIINA PARVIAINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti