Karhunkierros

Kuva: Katri Parviainen



Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. Se johdattaa kulkijansa Kuusamon ja Sallan upeimpien nähtävyyksien luokse. Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuiston ainutlaatuisessa luonnossa ja vaaramaisemissa. Kävimme ystäväni kanssa viime heinäkuussa vaeltamassa kyseisen reitin. Vaelluksen voi aloittaa kahdesta eri aloituspisteestä. Me lähdimme matkaan Kuusamon pohjoispuolelta Ristikallion aloituspaikalta, jolloin vaellusreitillemme tuli mittaa 70 kilometriä. Reitin voi aloittaa myös Hautajärven aloituspaikalta Sallan kunnan alueelta. Tällöin vaellukselle tulee mittaa kymmenen kilometriä enemmän. Karhunkierroksen kesto on yleensä kolmesta seitsemään päivään vaeltajien kunnosta riippuen. Meidän kahden hengen vaellusporukkamme saapui Rukatunturin hiihtokeskukselle eli vaelluksen päätepisteeseen hieman vajaan kolmen vuorokauden kuluttua lähdöstä

Kuva: Katri Parviainen

Karhunkierros soveltuu sekä aloitteleville että kokeneille retkeilijöille, sillä pääosin reitti on helppokulkuinen. Maisemat ja luonto kuitenkin vaihtelevat, mikä tekee reitistä miellyttävän kulkea. Reitin aikana näet ympärilläsi suomalaisen luonnon monipuolisuutta: muun muassa havumetsää, lehtimetsää, suoalueita, villejä koskia sekä tunturi- ja vaaramaisemia. Maisemat ovat välillä todella kauniita. Lisäksi voit törmätä vaikka erilaisiin villieläimiin, kuten poroihin. Reitin vaativin osuus kohdataan Valtavaaran ja Rukan rinteillä, joissa nousua ja laskua on paljon. Vaarajonon korkein kohta, Valtavaaran huippu, kohoaa 491 metrin korkeuteen.
Kuva: Katri Parviainen

Karhunkierroksen vaellusreitillä on autiotupia, joissa on mahdollista yöpyä. Lisäksi yöpymiseen voi käyttää myös monia reitin varrelta löytyviä laavuja tai sitten kantaa telttaa mukanaan, kuten me teimme. Mahdollisina sateisina öinä teltta ei välttämättä kuitenkaan ole se paras mahdollinen ratkaisu vaan silloin autiotupien käyttöä kannattaa suosiolla harkita. Lisäksi reitin varrelta löytyy toki tulentekopaikkoja sekä muita retkeilyä helpottavia rakenteita.
Kuva: Katri Parviainen
Suosittelen Karhunkierrosta jokaiselle yhtään vaeltamisesta ja luonnosta kiinnostuneille. Koska loppua lukuun ottamatta reitti on melko helppokulkuinen, sopii se melkein jokaiselle. Vaellustahdinhan voi jokainen päättää itse itselleen sopivaksi. Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä suunnistus- tai erätaitoja, mutta retkeilyn perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Mukaan siis vain reipas asenne, oikeanlainen varustus sekä mukava(t) vaelluskaveri(t) niin reitti on varmasti kävelemisen arvoinen. Plussana vaelluksen jälkeen arvostat eri tavalla lämpöä, pehmeää makuualustaa, tyynyä sekä lämmintä suihkua – tai ylipäätään peseytymismahdollisuuksia.

Lähde: http://www.luontoon.fi/Retkikohteet/reitit/karhunkierros80km/
KATRI PARVIAINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti