Emännän erikoinen

Cacio e Pepe

Kuva: Pekka Torvinen
  • 250 g spagettia
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • noin 2 rkl vastarouhittua mustapippuria
  • tilkka pastan keitinvettä
  • 100 g pecorino romano -juustoa

Cacio e Pepe on yksi maailman yksinkertaisimmista mutta samalla parhaimmista ruuista. Periaatteessa ruoka on vain pastaa, pippuria ja juustoa. Käytännössä se on taivaallista. Tämä roomalaisten suosikki on myös mm. maailmaa kiertävän kokki Anthony Bourdainin lempiruoka.

Aloita rouhimalla mustapippuri. Ruoan onnistumisen kannalta vastarouhittu mustapippuri on ensisijaisen tärkeä ainesosa. Tätä valmistusvaihetta et voi ohittaa ostamalla kaupasta valmiiksi rouhittua mustapippuria, piste. Sen ja vastarouhitun pippurin ero on kuin yöllä ja päivällä. Kaksi ruokalusikallista ei ole määrä eikä mikään, sen rouhii tai murskaa hyvillä välineillä – esimerkiksi morttelilla – parissa minuutissa.

Raasta pippurin rouhinnan jälkeen juusto. Pecorino romano on hiukan parmesaania muistuttava, lampaanmaidosta tehty erittäin voimakassuolainen juustoherkku Italiasta. Juustoa ei voi koskaan olla liikaa, joten jos raastat yli sata grammaa, ei se mitään.


Kuva: Pekka Torvinen


Laita spagetti kiehumaan kunnolla suolattuun veteen. Nyrkkisääntö on yksi teelusikallinen suolaa vesilitraa kohden ja yksi vesilitra sataa pastagrammaa kohden. Lisää myös tilkka oliiviöljyä.

Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen voi ja oliiviöljy. Kun voi alkaa kuplia, vähennä lämpö miedoksi ja lisää pannulle noin puolet rouhitusta mustapippurista. Anna pippurin paistua muutama minuutti.


Lisää pannulle jonkin verran pastan keitinvettä. Veden määrää on vaikea sanoa tarkasti, mutta iso salaattilusikka on melko hyvä mitta. Yksi tai kaksi sellaista – ja kyllä, vettä heitetään kuumaan rasvaan ja se toimii!

Lisää pannulle minuutin tai kahden päästä hiukan al denteksi jätetty spagetti ja pyörittele sitä vähän, jotta pippurit sekoittuvat. Lisää spagetin sekaan juusto ja sekoita hyvin. Ripottele päälle loppu pippurirouhe.

Maista ja mielesi luulee sinkoutuneensa keskelle keväistä Roomaa.

Vinkkejä:
Ruoka on onnistunut täydellisesti, mikäli pannulla spagetin alla on lopuksi vielä jonkin verran rasvaa jäljellä. Mikäli spagetti imi kaiken, oli keitinvettä pannulla liian vähän.
Osan pecorino romano -juustosta voi korvata parmesaanilla. Mausta tulee tällöin peh-meämpi.

Parmesaanista voi myös tehdä astiat, joista cacio e pepe tarjoillaan. Karkeaa parmesaani-raastetta sulatetaan tällöin pannulla sen verran, että sitä voi muokata. Sen jälkeen laite-taan hiukan sulanut kiekko sylinterimäisen muotin päälle ja annetaan jäähtyä. Voilà!
PEKKA TORVINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti