Löpinää viime vuosista


Jokin erikoinen ohjelmanumero herriksillä 2004

Osakunta on muuttunut aika paljon viimeisten vajaan kymmenen vuoden aikana. Se ei sinänsä kyllä ole varmaan mitenkään uutta, tuskin osakunnan historiasta löytyy sellaista kymmenen vuoden jaksoa, jolloin ei olisi jonkinlaista mullistusta koettu. Näkyvin muutos viime vuosina on ollut osakuntatilojen vaihtuminen vuonna 2009.

Liisankatu

Suurimman osan osakuntavuosistani (alkaen vuodesta 2003) vietin Liisankadulla. Rakennus oli hieno. Tilamme olivat ehkä vähän rempallaan, mutta kauniilla tavalla. Liisankadulla pystyi aistimaan Domus Gaudiumia paremmin osakuntien vahvaa historiaa ja arvokkuutta. Haittapuolena oli tilojen sijaitseminen asuintalossa ja sen tuomat rajoitteet toteuttaa esimerkiksi pöydänhakkaamis- perinteitä.

Toisena osakuntavuotenani olivat satavuotisjuhlat ja isännän tehtävien ansiosta sain sitten olla viikon lähes nukkumatta. Mutta nykyistäkin nuorempana jaksoi ja hauskaa oli!

Satavuotisjuhlien jälkeen osakunta poti pari vuotta krapulaa. Onnistuneet satavuotiset oli luonnollinen taitekohta sen hetken vanhemmille aktiiveille vetäytyä pois toiminnasta. Seurauksena oli aktiivimäärän lasku sekä melko äkillinen sukupolvenvaihtuminen osiksella. Pienemmällä porukalla pyrittiin sitten pyörittämään kaikki toiminta, mikä aiemminkin oli tehty. Tällöin hyväntahtoisimmille osakuntalaisille kertyi viisikin eri virkaa yhtä aikaa hoidettavaksi, jolloin osakunnasta muotoutui melko aikaa vievä harrastus. Plussana tässä oli, että silloinen aktiiviporukka liimautui aika lyömättömäksi jengiksi.

Pikkuhiljaa meno toipui ja virkamäärä per henkilö oli DG:lle muutettaessa jo inhimillinen yksi tai kaksi virkaa.
101-vuotisjuhlat aluillaan vuonna 2006

Domus Gaudium

Liisankadulta pois muuttamisesta puhuttiin ensimmäisistä osisvuosistani lähtien ja jo ties kuinka pitkään ennen sitä. Muuttamalla pois oli tavoitteena saada toimintaan aikarajoiltaan ja pohjaratkaisuiltaan paremmin soveltuvammat tilat. Villeimmissä unelmissa parempien tilojen myös toivottiin lisäävän jäsenmäärää. Liisankadulla asustelu alkoi myös käydä taloudellisesti raskaaksi.

Ennen muuttoa ajattelin, etten uusia tiloja koskaan pitäisi minään oikeana osakuntana. Toisin kuitenkin kävi ja pari viimeistä opiskeluvuotta hurahti DG:llä mukavasti. Jatkokulttuuri koki aika suuren muutoksen uusien tilojen myötä. Muutos on aina uhka, joskus ehkä myös mahdollisuus. On ollut ilo havaita, että nuo muutolle asetetut tavoitteet taisivat täyttyä täysin.

Osakunnan kämpät

Ensimmäiset opiskeluvuoteni asuin Vallilan C-talossa. Siellä tuli bassotaituri J. Litjan kanssa soitettua rokkia ja ehkä joskus otettua kalja tai viski. Joskus tuli käytyä savuamassa parvekkeella ja katsottua Kumpulaan päin aukeavaa öistä maisemaa. Elämän päätarkoitukset taisivat silloin olla osakuntatehtävien hoito, musiikki ja viikonloppuna oman tai jonkin toisen osakunnan bileissä käynti. Pohjalais-osakunnilla ja uuden ylioppilastalon eri kerroksissa tuli käytyä siihen aikaan usein. Itse asiassa jatkuvasti.

Kotibileitä oli ensimmäisinä opiskeluvuosinani ehkä vähän harvemmin mitä sitten viimeisimpinä. Meno viime vuosina Vallilan bileissä on välillä ollut aika reipasta.

Opiskeluajan jälkimmäinen puolisko tuli asuttua Patolassa. Asuinpinta-alalla mitattuna elämä on Patolassa melko ylellistä opiskelijalle ja valmistuttua olikin edessä muutto huomattavasti pienempään asuntoon.
Praasniekat vuonna 2004 Liisankadulla

Ystävät

Alkupuolen otsikointi meni hieman rakennuspainotteisesti, joten lopuksi on korkea aika korostaa sitä, mikä oikeasti saa osakuntaelämän aikaan. Parhaat osakuntamuistot rakentuvat ystävien kanssa vietetyistä juhlista, yhdessä järkätyistä tapahtumista, vitsailusta ja hulluista ideoista sekä pienistä sekoiluista. Pieni osakunta oli minulle erinomainen opiskelijayhteisö toteuttaa itseään.

Osakuntaelämä ei onneksi pääty valmistumiseen. Opiskeluajan jättämiä vieroitusoireita saa lääkittyä käymällä osakunnan tapahtumissa silloin tällöin vielä valmistumisen jälkeenkin. Viikonloppuisin. Keskellä viikkoa juhliminen ei minulta enää onnistu entiseen tapaan.

TUURE KIVIRANTA

1 kommentti: