Osakuntalaisten opintopolut

Tässä juttusarjassa tutustumme erilaisiin opiskelualoihin osakuntalaisten kautta. Sarjan aloittaa Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu ja siellä opiskeleva Piia Pekonen.

Piia Pekonen harkitsi lukiossa todella pitkään ja hartaasti, mitä haluaisi opiskella monista hyvältä kuulostavista vaihtoehdoista. ”Kaiken tiedonhankinnan (ja intuition) perusteella kauppis tuntui sopivimmalta itselleni”, Piia kertoo. Hänen kohdallaan valintaan vaikutti ainakin se, että kauppatieteen opiskelut valmistavat monenlaisiin kiinnostaviin ja haastaviin työtehtäviin, eikä päätöstä tulevasta siten tarvinnut tehdä heti.
Piia aloitti kauppatieteen opinnot Aalto-yliopistossa syksyllä 2008. Pääaineeksi valikoitui rahoitus. Rahoitusta opiskelleet työllistyvät opintojensa jälkeen usein asiantuntijoiksi, analyytikoiksi, meklareiksi tai konsulteiksi esimerkiksi (investointi)pankkeihin, liikkeenjohdon konsultointiin, sijoitusrahastoyhtiöihin tai vakuutusyhtiöihin. On mahdollista päätyä myös vaikka yrityksen rahoitusosastolle tai valtiolle. ”Pidempään työskennelleet ovat usein myös erilaisissa johtotehtävissä”, Piia mainitsee. Hän on itsekin päässyt jo kokeilemaan osa-aikaisena oman alansa töitä. ”Yleisesti kauppiksen opiskelijat työllistyvät hyvin oman alan töihin jo opintojen aikana.”

”Kiinnostavat kurssit, huipputyypit ja opintojen selkeä yhteys työelämään”, Piia summaa kauppatieteiden plussapuolia. ”En keksi mitään erityistä, mistä en pitäisi. Ehkä tietty vapaa-ajan menettäminen etenkin joidenkin kurssien ja jaksojen aikana voi olla raskasta, kun illat ja viikonloput menevät helposti harjoitustehtävien parissa.”

Millaista opiskelu kauppiksessa sitten konkreettisesti on? ”Kaikkiin kursseihin sisältyy yleensä luennot, ja pelkkiä kirjatenttejä järjestetään erittäin harvoin”, Piia kertoo. ”Yleensä kurssiarvosanasta noin 30-50% muodostuu erilaisista harjoitustöistä, jotka voivat olla yksin tai ryhmässä tehtäviä.” Varsinkin rahoituksen kursseille kuuluu yleensä erilaisia (lasku)harjoituksia, jotka käydään usein läpi demosessioissa tai vastaavissa. Kursseille kuuluu yleensä oppikirja, mutta usein tentit pystyy läpäisemään hyvin myös ilman kirjan lukemista opiskelemalla muun materiaalin. Opintopistemäärä vastaa Piian mielestä aika hyvin työmäärää. ”Kursseista saa hyvin usein 6 opintopistettä, vaikka ne kestäisivät vain yhden periodin. Toki poikkeuksiakin löytyy, ja toisissa kursseissa on paljon enemmän työtä kuin toisissa.”

Ensimmäisenä vuonna kaikki kauppiksen opiskelijat suorittavat yhteiset opinnot, ja niiden jälkeen valitaan pääaine. Yleisesti kandidaatin tutkinnossa valinnaisuutta on niukasti (lähinnä kieliopintojen osalta), mutta maisterin tutkinnossa on yleensä enemmän valinnaisia kursseja. Kokonaisuudessaan valinnaisuutta on Piian mukaan kuitenkin melko vähän.

Kenelle Piia sitten suosittelisi kauppatiedettä? ”Kauppatiede on valtavan laaja ala, ja sen opiskelijat sijoittuvat todella erilaisiin tehtäviin, joten on vaikea määritellä tarkkaan, millaiselle henkilölle ala sopii”, Piia vastaa. ”Yleisesti tärkeää on ainakin kiinnostus talouteen, ja koska pääsykokeet vaativat useamman kirjan hallitsemisen, vaaditaan niiden kautta tulevilta intoa ja jaksamista lukea riittävästi. Opinnoissa auttaa, jos on määrätietoinen, sosiaalinen, analyyttinen ja valmis tekemään töitä opiskelujen eteen.”

IRIS PITKÄNEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti