Q-palsta

Aivan palstan aluksi haluan kiittää kaikkia vuosijuhlassa olleita osakuntalaisia. Järjestelyt onnistuivat erinomaisesti ja uskon, että kaikilla oli myös hauskaa. Ensi vuonna uudestaan!

Opiskelijan elämä ei kuitenkaan aina ole vain juhlimista, vaikka joskus siltä tuntuukin. Olen viime vuosina pannut merkille, että opiskelijoista on julkisessa keskustelussa tullut usein jonkinlaisia sylkykuppeja. Työurien pidentämistä vaativat tahot piiskaavat jatkuvasti meitä valmistumaan nopeammin ja tehokkaammin. Tulos ja ulos on uusi ohjenuora myös yliopistoille.

Jatkuva rummutus opintojen nopeasta loppuunsaattamisesta ei ole ollut täysin merkityksetöntä. Kun vertaan uusia fukseja oman aloitusaikani opiskelijoihin, ero on mielestäni selkeä. Entistä useampi tulee yliopistoon tekemään vain tutkinnon ja toivoo sitten pääsevänsä hyvään työpaikkaan. Tämän päivän doktriinissa tällainen opiskelija lienee mallikansalainen.

Osakunnille viimeaikainen kehityskulku ei välttämättä ole hyvästä. Yleensähän osakuntaura vasta alkaa myöhempinä opiskeluvuosina, kun aloitusvirat ovat jääneet taakse. Nopea ja tehokas valmistuminen voi vaikeuttaa tämänkaltaisen urapolun toteutumista tulevaisuudessa. On hyvin mahdollista, että osakuntaelämä muuttuu vähitellen tästä syystä nopeatempoisemmaksi. Ei tämä tietenkään täysin negatiivista ole, sillä osakuntakin kaipaa uusia tuulia aika ajoin.

Opintojen nopeuttamista vaativilla on kuitenkin mielestäni jäänyt jotain huomaamatta. Opiskelu korkeakoulussa ei nimittäin ole vain substanssiosaamisen pänttäämistä. Vähintään yhtä tärkeää, ellei tärkeämpääkin, on hankkia tietoja ja taitoja elämästä. Tuskin pelkällä asian hallinnalla kukaan töissäkään pärjää. Osakunnissa ja muissa järjestöissä puolestaan oppii tätä puolta paremmin kuin missään muualla. Ennen kaikkea osakunnassa tapaa ihmisiä joiden kanssa tulevaisuudessa tehdään töitä. Ihminen ei ole mitään ilman näitä verkostoja. Jopa aamun asti jatkuneesta juhlinnastakin voi  siis olla arvaamatonta hyötyä tulevaisuudessa. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka olisi bilettänyt tulevan ministerin kanssa.

Tässä oli kuraattorin tämänkertainen paasaus. Tavataan osakunnalla ”verkostoitumisen” merkeissä!

ANTTI SAARELAINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti