Paistettua parsaa
- nippu tuoretta vihreää parsaa (n. 500 g)
- reilusti oliiviöljyä
- 1/2 dl parmesaaniraastetta
- suolaa
- pippuria
- tuoretta persiljaa
- (parmankinkkua)
Parsa on vanhan sanonnan mukaan kasvisten kuningas ja kuningasten kasvis. Rooman keisareilla olikin oma parsalaivasto, jonka avulla hallitsija ja hovi saivat tuoretta parsaa lautaselleen mistä tahansa valtakuntansa kolkasta. Toukokuun alku on parsan parasta sesonkia, eikä nippu tätä herkkua maksa parhaimmillaan kuin yhden tai kaksi euroa.
Tässä ohjeessa parsa paistetaan pannulla, mutta sesongin aikana parsaa kannattaa valmistaa millä tavalla tahansa niin useasti kuin vain kehtaa.
Tässä ohjeessa parsa paistetaan pannulla, mutta sesongin aikana parsaa kannattaa valmistaa millä tavalla tahansa niin useasti kuin vain kehtaa.
Ohje
Kuori parsat nupusta tyveen päin. Kuori kevyesti ja suurpiirteisesti: ei haittaa vaikka kuorta jäisi vähän jäljelle erityisesti varren yläosaan. Leikkaa tyven puumainen osa eli noin 2 cm pois.
Lämmitä pannua viitisen minuuttia ja lisää reilusti öljyä. Laita parsat pannulle. Jos tekee tiukkaa, voi parsat asetella niin, että nuput jäävät paistinpannun reunalle, sillä niiden kypsyminen ei suurta lämpöä vaadi.
Pidä parsoja tulikuumalla pannulla noin kahdeksan minuuttia, riippuen vähän parsojen paksuudesta. Kääntele välillä.
Nosta parsat parmesaanilla täytetylle lautaselle ja pyöritä niitä parmesaanissa hetki. Mausta ja suolaa maun mukaan.
Asettele parsat tarjoilulautasille ja sirottele päälle persiljasilppua. Vaihtoehtoisesti parsat voi kääriä parmankinkkuun. Nam!
Lämmitä pannua viitisen minuuttia ja lisää reilusti öljyä. Laita parsat pannulle. Jos tekee tiukkaa, voi parsat asetella niin, että nuput jäävät paistinpannun reunalle, sillä niiden kypsyminen ei suurta lämpöä vaadi.
Pidä parsoja tulikuumalla pannulla noin kahdeksan minuuttia, riippuen vähän parsojen paksuudesta. Kääntele välillä.
Nosta parsat parmesaanilla täytetylle lautaselle ja pyöritä niitä parmesaanissa hetki. Mausta ja suolaa maun mukaan.
Asettele parsat tarjoilulautasille ja sirottele päälle persiljasilppua. Vaihtoehtoisesti parsat voi kääriä parmankinkkuun. Nam!
PEKKA TORVINEN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti