Pirkko K. Koskinen Karjalaisen Osakunnan Juristikerhon muistoissa

Pirkko K. Koskinen liittyi Karjalaisen Osakunnan Juristikerhoon vuonna 1951 aloittaessaan lainopin opiskelun. Nykyisille juristikerholaisille Pirkko K. tuli kerhon seniorina tutuksi nasevien kommenttiensa lisäksi erityisesti aidosta mielenkiinnostaan kerholaisten kuulumisia kohtaan. Pirkko K:n vieraanvaraisuus kerholle oli vertaansa vailla, ja hänen luonaan vietetyt cocktail-tilaisuudet unohtumaton osa Juristikerhon vuosijuhlien – Kevätkäräjien - perinnettä. On sanomattakin selvää, että Pirkko K:n vuosikymmeniä jatkunut tuki kerhon suojelijana on ollut kaikin puolin korvaamatonta.

Vuonna 1982 Juristikerho kutsui Pirkko K:n Punaisen Tulppaanin Ritarikunnan ritariksi, perustellen kunniaa muun muassa hänen rautaisella tieteellisellä otteellaan asiasta ja elämästä sekä jaloilla taipumuksilla edesauttaa kerhon toimintaa. Pirkko K. olikin kaiken muun ohella keskeisessä roolissa myös Juristikerhon senioritoiminnan elvyttämisessä; kerholaiset ja seniorit kutsuttiin vielä viimeisimmillä Kevätkäräjillä Pirkko K:n kotiin, vaikka emäntä itse oli lopulta estynyt osallistumaan tilaisuuteen.

Tutuksi juristikerholaisille tuli myös Pirkko K:n rakkaus kirjallisuutta kohtaan. Tähän kerholaiset saivat konkreettisen kosketuksen tutustuessaan lukemattomiin hyllymetreihin kirjallisuutta Pirkko K:n kotona. Samalla mieleen painuivat keskustelut ajankohtaisista asioista oikeustieteen suurnaisen kanssa huumorin kukkiessa ja savukkeiden palaessa. Juristikerhon viimevuotiset puheenjohtajat muistavat myös kerhon kuulumisia ja käytännön järjestelyitäkin koskevat puhelinkeskustelut, joiden kautta Pirkko K:sta välittyi valoisa ja välittävä kuva viimeisiin viikkoihin saakka.

Karjalaisen Osakunnan Juristikerhon 70-vuotisjuhlajulkaisussa Pirkko K. ohjeistaa nuoria toteamalla: ”Voitot, tappiot ja pettymykset tuntuvat ylikäymättömiltä, kun ne osuvat kohdalle ensimmäistä kertaa eikä vielä osaa suhtautua niihin. Vasta vähitellen oppii ottamaan ne rauhallisesti ja toteamaan, ettei niitä sadan vuoden päästä muista enää kukaan.” Pirkko K. Koskisen kaltaisen pioneerin ja rautaisen ammattilaisen suusta kuultuna elämänfilosofia on lohdullinen ja kuvastaa hyvin juristikerholaisille välittynyttä kuvaa Pirkko K:n vaatimattomastakin luonteesta.

Kevätkäräjillä perinteeksi on muodostunut kerhon kunniamarssi Espanjattaren komea yhteislaulu, joka tiedetään erityisesti Pirkko K:n suosikiksi. Myös jatkossa Espanjatar muistuttaa nykyisiä ja tulevia juristikerholaisia sydämellisestä senioristamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti